Doživotne kazne za pokušaj ubistva Erdogana 1Foto: FoNet AP

Sud u jugozapadnoj Turskoj osudio je u sredu 40 ljudi na doživotni zatvor jer su proglašeni krivim po optužbi koja je uključivala pokušaj ubistva predsednika Redžepa Taipa Erdogana za vreme prošlogodišnjeg neuspešnog puča, izvestila je turska državna televizija TRT a prenosi AP.

Od ukupno 46 osumnjičenih njih 37 je vojno lice. Njima se sudi od februara u gradu Mugla za pokušaj ubistva, napad na ustavni poredak i druge zločine protiv države, 15-tog jula 2016 u pokušaju državnog udara.

Oni su optuženi za upotrebu helikoptera u napadu na hotel u Marmarisu gdje je boravio Erdogan sa porodicom, ubivši dva policajca. Erdogan je napustio hotel nedugo pre napada.

Turska je za iniciranje državnog udara okrivila američkog sveštenika Fethulaha Gulena, čiji se simpatizeri optužuju za infiltriranje u vojne i druge državne institucija. Gulen je osudio pokušaj državnog udara i negirao da je bio uključen.

Državna televizija TRT javila je da je sud izrekao zatvorske kazne, od doživotne do 40 godina zatvora. Jedan optuženi, bivši potpukovnik, oslobođen je. Dva druga oficira, uključujući i bivšeg Erdoganovog vojnog pomoćnika osuđeni su na kazne od 18 i 15 godina zatvora.

Suđenje Gulenu koji je proglašen za jednog od optuženih i još dvojici optuženih koji su u bekstvu, nastaviće se odvojeno, izvestila je TRT.

Optuženi su odbacili optužbe protiv njih tokom suđenja, a neki su se žalili na nepravedan proces dok su pripremali svoje završne izjave, pre nego što su presude donesene, poziva se AP na tursku državnu agenciju Anadolu.

„Verujem da će osuda biti privremena. Želim da mi se ponovo sudi u sudovima u kojima se poštuje vladavina prava“, citirala je novinska agencija Anadolu izjavu pred sudom bivšeg poručnika Muhameta Buraka Ipeka.

Ostali optuženi su insistirali da su izvršavali naređenja svojih pretpostavljenih. Suđenje je održano u trgovačkom centru koji je pretvoren u privremeni sud, jer je sudnica premala da bi omogućila takav veliki proces. Ovo je jedan od nekoliko slučajeva širom Turske koji su u toku protiv učesnika u pokušaju državnog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari