Sud BiH oslobodio Nasera Orića 1Foto: EPA/REUTER POOL

Naser Orić bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije BiH oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Prvostepenom presudom optužbi je oslobođen i Sabahudin Muhić, bivši pripadnik TO Armije RBiH.

OU optužnici se navodi da su Naser Orić, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica i Sabahudin Muhić, kao pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica, od maja do decembra 1992. godine, na području sela Zalazje, Lolići i Kunjerac, opština Srebrenica i Bratunac, počinili krivično delo ratni zločin nad tri ratna zarobljenika, uzrokujući njihovu smrt. Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine.

Tokom procesa pred Sudom BiH saslušano je oko 30 svedoka, nekoliko veštaka i izneto je mnogo dokaza od strane Tužilaštva BiH. Orićeva odbrana po okončanju procesa je tvrdila da nije dokazano ništa od onoga što mu se stavilo na teret a Orić se izjasnio da nije kriv.

Naser Orić je uhapšen u Bernu gde je polovinom 2015. boravio sa tadašnjim načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem i potpredsednikom Skupštine opšine Srebrenica Hamdijom Fejzićem na obilježavanju genocida.

Uhapšen je prema poternici Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Srebrenici.

Na zahtev Tužilaštva BiH, a zbog provođenja istrage za ratne zločine, Orić je isporučen Bosni i Hercegovini.

Ista pravosudna institucija je optužnicu protiv njega i Sabahudina Muhića podnela 9. septembra 2015.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi za počinjene zločine, a doneseno je i rešenje kojim su Oriću određene mere zabrane napuštanja mesta boravišta, zabrana putovanja i obaveza povremenog javljanja nadležnom državnom organu jednom sedmično. Ove mere su ukinute polovinom 2016.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je tokom iznošenja završne reči da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svedoka, utvrdilo i dokazalo da je na području Srebrenice postojao oružani sukob u julu 1992. godine i da su optuženi počinili krivična dela za koja se terete.

Istovremeno, Orićeva advokatica Lejla Čović rekla je da Tužilaštvo nije ništa uspelo da dokaže, predloživši da njen branjenik bude oslobođen po sve tri tačke optužnice.

Naseru Oriću sudilo se i pred Haškim tribunalom.

Početkom jula 2008. godine Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno ga je oslobodilo krivice za zločine nad Srbima u tom gradu 1992. – 1993. godine. Veće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u leto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije sprečio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dve godine zatvora.

Apelaciono veće je zaključilo da su prvostepene sudije pogrešile kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine. 

Brnabić: Užasan i ponižavajući osećaj

Ne bih komentarisala presudu, mogu lično samo da kažem da je užasan i ponižavajući osećaj da posle svega baš niko nije kriv, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, komentarišući prvostepenu oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

Brnabić je novinarima rekla da ipak neće nositi pismo u Brisel, kako je bilo dogovoreno na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković, jer su takvu molbu dobili od prijatelja iz Španije.

Ona je podsetila da se u tom pismu tražilo da Evropska komisija bude statusno neutralna, jer su izjave koje su davali njeni predstavnici aludirale da se priznaje jednostrana nezavisnost Kosova.

Brnabić je ukazala da je druga tačka bila da se u ovakvim slučajevima ne pravi razlika između članica EU i onih država koje to nisu, kao i da ukoliko Ustav Španije ne dozvoljava secesiju Katalonije, da se poštuje Ustav i u slučaju Srbije.

Saglasni smo sa stavom Evropske komisije da se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije, ali mislimo da to treba da se odnosi i na nas, rekla je Brnabić.

Govoreći o sutrašnjoj poseti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Brnabić je rekla da će glavne teme biti ekonomija, poljoprivreda, kao i politička situacija u regionu.

Kuburović: Nema pravde za srpske žrtve

„Sramna odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Nasera Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde, rekla je danas ministarka pravde Nele Kuburović.

– Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio? Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna. Mrtve oči Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića i mnogih drugih ovakvom odlukom zauvek ostaju duboko zakopane u crnim sećanjima njihovih porodica, prijatelja i svih nas, navela je u saopštenju ministarka pravde.

Ona je istakla da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli živote i postavila pitanje da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi? Da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?

– Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin… a, ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati. Verujem da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Nasera Orića za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj, jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život, istakla je Kuburović i dodala da Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome.

Dodik: Nema kazne za zločine nad Srbima

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

Predsednik sudskog veća je bio Bošnjak. Ovo je prilika da rehabilitijemo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih inistitucija Tužilaštva i BiH, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je ocenio da je takvo ponašanje Suda BiH nedopustivo.

Pozvaću sve važne ljude u RS i ovo je tačka preko koje se neće proći. Činjenica je da je čak i bilo Bošnjaka koji su svedočili protiv Orića i to nije bilo dovoljno za presudu, naglasio je Dodik.

Vulin: Sud je sramota ljudske zajednice

Sud koji je oslobodio Nasera Orića nije sud, on je sramota pravosuđa i ljudske zajednice, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom oslobađajuće presude Oriću.

Prema njegovim rečima, sud koji je mogao da oslobodi dokazanog zločinca i krvoloka je sud koji ugrožava mir, koji ugrožava bezbednost, poverenje i pomirenje na čitavom Balkanu.

Vulin je istakao da je sud koji je u stanju da dokazanog ratnog zločinca Orića oslobodi odgovornosti za ubistvo 3.500 Srba velika pretnja miru i velika opasnost.

Očekujem od međunarodne zajednice da sada pokaže istu upornost i solidarnost kakvu je pokazivala prema majkama Srebrenice i da im kaže da će pravda stići. Ako to ne budu uradili, onda će nam, nažalost, zauvek dokazati da srpske rane ne bole baš nikoga i da crne marame naših majki nisu nikome teret i nisu nikome upozorenje ni optužba, kazao je Vulin.

Očekujem, dodao je, da će međunarodna zajednica sada iskoristiti svoju veliku snagu koju ima u Bosni i Hercegovini i pokazati da je za pomirenje tako što će Orić biti kažnjen.

Ostaje samo nada da je ovo prvostepena presuda i da će tamo negde u Bosni i Hercegovini osveta biti pobeđena, da će pravda nadvladati politiku i da će neko prihvatiti i razumeti da krvoloci i ratni zločinci moraju da budu kažnjeni, pa i kad se zovu Naser Orić, zaključio je Vulin.

Čubrilović: Politički rad pravosuđa

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu Armije BiH Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću konačna potvrda neprofesionalnog, selektivnog i političkog rada pravosuđa Bosne i Hercegovine.

Čubrilović je istakao da je oslobađajuća presuda Oriću, uprkos brojnim svedočenjima i iskazima o gnusnim zločinama jedinica pod njegovim vođstvom nad Srbima u Podrinju, poraz pravosuđa Bosne i Hercegovine i pokazatelj da pravde, kada su u pitanju zločini nad nedužnim srpskim civilima i vojnicima, nikada nije bilo, niti je može biti u ovako nakardnom pravosudnom sistemu.

Sud BiH je još jednom pokazao da je sud za nepravdu, napravljen sa samo jednim ciljem – da amnestira odgovorne za zločine u bošnjačkom korupusu i da krivicu za protekli građanski rat adresira na samo jednu adresu – srpski narod u BiH. Ovo je još jedna uvreda za porodice srpskih žrtava i novi zločin nad tim žrtvama, rekao je Čubrilović.

DJB: Pasivnost vlade u slučaju Orić

Pokret Dosta je bilo saopštio je da osuđuje oslobađajuću presudu komadantu teritorijalne odbrane Armije BiH Naseru Oriću, optuženom za zločine na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine, ali smatra da delimičnu krivicu za to snosi i Vlada Srbije.

Baš kao i u slučaju sadašnjeg Vučićevog koalicionog partnera na Kosovu Ramuša Haradinaja, čije je izručenje pre nekoliko meseci Vlada Srbije zatražila od Francuske, a da prethodno nije dobro pripremila materijal zašto on treba da se izruči, i u slučaju Orića se dešava sličan scenario, navodi se u saopštenju.

Pokret DJB ističe da pasivnost srpske vlade i u slučaju Orića nije slučajna, već je deo Vučićevih dnevnopolitičkih nastojanja da se prikaže kao navodni pomiritelj i faktor stabilnosti u regionu, iako je u stvari suprotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari