Dojče vele: Turski prodor na Balkan 1Foto: EPA/KERIM OKTEN

Neootomanizam je pusti san političke elite u Turskoj, ali tamošnji privrednici u Srbiji mogu naći ono što im treba – tržište i jeftinu radnu snagu, izjavio je za Dojče vele istanbulski ekonomista i politički komentator Atila Ješilada, povodom dolaska turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana sa 150 privrnika u Srbiju.

Erdogan, podsetio je Ješilada, često vodi mnogo biznismena na ovakva putovanja ako očekuje poboljšanja ekonomskih odnosa između određene zemlje i Turske.

Balkan je jedan od primarnih ciljeva turske ekspanzije na dva načina. Prvo, imamo neootomanizam – znate, Turci žive u iluziji da ih njihove bivše kolonije poštuju pa da tamo mogu širiti posao i politički uticaj. Drugo, postoji komplementarnost ekonomskih potreba, rekao je Ješilda.

On objašnjava da Turska može da izvozi jeftino u te zemlje i tamo pravi fabrike koje mogu da proizvode jeftinije od turskih.

„U tom smislu su ekonomije komplementarne – mi imamo ono što njima treba, a oni imaju potencijal od nas kupuju i proizvode. Slično je urađeno u Makedoniji, Albaniji i BiH pa mislim da takav uticaj gospodin Erdogan želi da proširi na Srbiju.“

Komntarišući prednosti za investotore, kao što su subvencije za radna mesta, istambulski ekonomsta je naveo da su troškovi zarada u Turskoj neverovatno visoki, a ekonomski rast je u zastoju pa poslodavci gledaju da se razvijaju preko granica, da jeftino proizvode i izvoze na tržište EU.

Dramatična je prednost za tursku ekonomiju ako otvara pogone u zemljama koje su bliže EU ili su čak članice. A ako te zemlje subvencionišu stvaranje poslova – još bolje za Tursku. Verovatno je to jedan od razloga što mnogi biznismeni žele da putuju sa Erdoganom u Srbiju, zaključio je turski ekonomista i politički komentator Atila Ješilada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari