Amerika se "pravi" da ratuje protiv ID 1

Rusija je optužila Sjedinjene Države da se samo pretvaraju da se bore protiv Islamske države i da namerno umanjuju broj vazdušnih napada u Iraku kako bi omogućili „njihovoj“ grupi militanata da stignu u Siriju i da uspore napredovanje sirijske vojske koje podržava Rusija.

Kako javlja Rojters, jedan od novih pokazatelja da je zategnutost odnosa između Moskve i Vašingtona u porastu je saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem se navodi da je Amerikom prevođena koalicija znatno umanjila broj vazdušnih udara u Iraku tokom septembra kada su sirijske snage, koje imaju podršku ruskog vazduhoplovstva, počele da zauzimaju provinciju Deir al-Zor.

„Svakome je jasno da se Amerikom predvođena koalicija samo pretvara da se bori protiv Islamske države, pre svega u Iraku, i da nastavlja navodno da se bori protiv Islamske države u Siriji aktivno iz nekog razloga“, rekao je major-general Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane.

On je dodao da su zbog toga militanti u velikom broju prešli iz iračkih pograničnih područja u Deir al-Zor, gde pokušavaju da naprave uporišta na levoj obali reke Eufrat. „Akcije Pentagona i koalicije zahtevaju objašnjenje. Da li njihova promena taktike predstavlja želju da što više zakomplikuju operaciju sirijske vojske, koju potpomaže ruska avijacija, da povrati sirijsku teritoriju istočno od Eufrata? Ili je to samo lukav potez da se teroristi Islamske države isteraju iz Iraka i budu primorani da u Siriji naiđu na put koji je ruskom vazduhoplovstvu direktno na cilju bombardovanja“, zapitao se Konašenkov.

On je rekao da su napori sirijskih vojnika trenutno usmereni na to da pokušaju da isteraju pripadnike Islamske države iz grada al-Majadin, jugoistočno od Deir al-Zora, ali da Islamska država svakoga dana ojačava svoje trupe sa „stranim plaćenicima“ koji dolaze iz Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari