Španija korak bliže ka ukidanju autonomije 1 Pućdemon "namerno pravi konfuziju": Marijano Rahoj, premijer Španije Foto: EPA/EFE ANGEL DIAZ

Španski premijer Marijano Rahoj je rekao da je zahtevao od katalonskog lidera Karlesa Pućdemona da pojasni da li je proglasio nezavisnost autonomnog regiona, upozorivši da bi vlasti u Madridu mogle da uspostave direktnu kontrolu nad Katalonijom.

Taj potez predsednika španske vlade predstavlja prvi korak ka aktivaciji člana 155 španskog Ustava, kojim može da se suspenduje autonomija Katalonije, piše Bi-Bi-Si.

Pućdemon je u utorak potpisao deklaraciju o nezavisnosti, ali je suspendovao njenu implementaciju da bi, kako je rekao, dao šansu dijalogu. Rahoj je optužio Pućdemona da „namerno pravi konfuziju“, istakavši da želi da povrati „sigurnost“. „Pre bilo kakvih mera koje Vlada može da preduzme prema članu 155 našeg Ustava ovim apelom se nastoji da se građanima ponudi pojašnjenje i sigurnost, što pitanje od ovakvog značaja iziskuje“, rekao je Rahoj i dodao da je „potrebno hitno okončati situaciju kroz koju Katalonija prolazi, odnosno povratiti bezbednost i mir i to što je moguće pre“. Rahoj se obratio javnosti nakon hitnog sastanka njegovog kabineta na kojem se raspravljalo o koracima koje Vlada u Madridu treba da preduzme.

Španski Senat je saopštio da su pripreme za aktiviranje člana 155 počele, ali da zakonski proces neće biti pokrenut dok ne stigne odgovor od katalonskog rukovodstva. član 155 do sada nikada nije bio aktiviran, a njegova primena zahteva odobrenje Senata.

Španija je u previranju od spornog referenduma koji je održan 1. oktobra, a koji je Ustavni sud proglasio nevažećim. Obraćajući se u utorak uveče katalonskom parlamentu u Barseloni, Pućdemon je rekao da je autonomni region stekao pravo na nezavisnost jer je to rezultat referenduma. On je apelovao na međunarodnu zajednicu da prizna Kataloniju kao „nezavisnu i suverenu državu“. Katalonski lider je rekao da je „volja naroda“ da se otcepi od Madrida, ali je takođe naglasio da želi da smiri tenzije u vezi s tim pitanjem, te je saopštio da „suspenduje implementaciju deklaracije o nezavisnosti“ zarad pregovora s Madridom, koji je, kako je istakao, potreban da bi se došlo do rešenja. Pućdemon i ostali lideri su zatim potpisali deklaraciju.

Pristalice nezavisnosti regiona su u Barseloni pozdravile Pućdemonovo saopštene o nezavisnosti, ali su mnogi saopštili da su razočarani pošto je pojasnio svoj stav. Uticajni politički akteri, uključujući gradonačelnicu Barselone Adu Kolau i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, apelovali su na Pućdemona da odustane od proglašenja nezavisnosti. Na referendumu je zabeležena izlaznost od 43 odsto, a gotovo 90 odsto izašlih glasača se izjasnilo za nezavisnost. Oni koji su protiv nezavisnosti su uglavnom bojkotovali glasanje, a zabeleženo je i nekoliko neregularnosti. Policija je primenjivala nasilje, nastojeći da spreči glasače da izađu na referendum.

Katalonija je jedan od španskih najbogatijih regiona, ali se izvesni broj kompanija već izmestio iz regiona, reagujući na krizu. Evropska unija je jasno stavila do znanja da ukoliko se Katalonija odvoji od Španije, neće biti u EU.

Gardijan ocenjuje da se saopštenje Pućdemona o nezavisnosti Katalonije može shvatiti na više načina. Pojedini će reći da je reč o uceni katalonskog lidera, dok će ga drugi tumačiti kao gest koji ukazuje da on nudi maslinovu grančicu. On je na taj način uznemirio i one koji su se usprotivili nezavisnosti (što je sudeći po anketama javnog mnjenja većina), kao i one koji se čvrsto zalažu za otcepljenje regiona i žele da proglašenje njegove nezavisnosti bude jasno i nedvosmisleno. Pućdemon je, međutim, ustuknuo pred proglašenjem nezavisnosti i na taj način kupio vreme, piše britanski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari