Plenković: Hrvatska vlada podržava posetu predsednice Rusiji 1Foto: EPA

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbacio i nazvao bizarnim tvrdnje pojedinih medija da vlada opstruira zvaničnu posetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji iduće nedelje.

„Očito je da se nastoji u medijski prostor proturiti informacije koje nisu niti utemeljene niti su tačne“, rekao je Plenković na sednici vlade istakavši da Banski dvori podržavaju posetu predsednice Grabar Kitarović Rusiji, kao i njene druge međunarodne aktivnosti.

„S obzirom da i vi, kao i javnost, čitate bizarne komentare u medijima da li vlada pomaže ili ne posetu predsednice, bilo bi dobro da i to razjasnimo“, doda je Plenković u obraćanju ministrima.

Naveo je da će u izaslanstvu koje će s predsednicom Grabar-Kitarović putovati u Rusiju biti i potpredsednica vlade i ministarka privrede Martina Dalić koja je pre nekoliko dana bila s izaslanstvom u Moskvi na sastanku mešovitog hrvatsko-ruskog privrednog odbora koji je, istakao je premijer, takođe bio u funkciji poseta predsednice države Moskvi.

Uz nju, u delegaciji su i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i državna sekretarka Zdravka Bušić.

U izaslanstvu će, saznaje se, biti i glavni državni tužilac Dinko Cvitan.

Premijer ističe da čitav niz dokumenta koje je Vlada izradila u pripremi svedoče da podržava tu posetu kao i ostale posete predsjednice. „Tako da moram priznati da su ove vesti jedne od bizarnijih koje smo čitali u poslednje vreme u vezi naših međunarodnih aktivnosti“, tvrdio je.

Osvrnuo se i na pisanje medija da je problem u odnosima s Rusijom i nerešeno pitanje zgrade ruske ambasade u Hrvatskoj i rekao kako je to tehničko pitanje koje je „na dnevnom redu otprilike zadnjih 25 godina, a ne zadnja dva dana“.

Ministar državne imovine Goran Marić je novinarima pre sednice vlade rekao da Rusima „ništa nije odgovaralo od onoga što im je Hrvatska nudila“.

Plenković je kazao i kako su dva dokumenta koja je vlada usvojila na današnjoj sednici prihvaćena upravo u kontekstu posete predsednice Rusiji tokom koje će biti i potpisani.

Prvi je memorandum o saglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o privrednoj saradnji na tržištima trećih zemalja, koji će u ime vlade potpisati državna sekretarka Zdravka Bušić.

Drugi je Program saradnje u području kulture između vlada dve države za 2017. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari