Site name

Novi svet otkriven na današnji dan

Kolumbo otkrio Ameriku pre tačno 525 godina

Španski moreplovac Kristofer Kolumbo prvi put je kročio na američki kontinent na današnji dan i to iskrcavši se na ostrvce Gvanahani, u sastavu Bahamskih ostrva. Kolumbo kopnu dao ime San Salvador.

2

Piše: M. J.

12. oktobar 2017. 19:00

Proslava Kolumbovog dana u SAD, Foto: PORTER BINKS/EPA-EFE

Nakon 33 dana plovidbe Atlantskim okeanom od Kanarskih ostrva, italijanski istraživač i trgovac je preplovio Atlantski okean i doplovio do Amerike 1492. godine pod zastavom Kastilijanske Španije. Čvrsto je verovao je da je zemlja okrugla (iako nije znao koliko velika), i da će ploveći na zapad doploviti do Indije.

Mnogi sumnjaju (iako za to nema puno dokaza) da Kolumbo nije bio prvi Evropljanin koji je doplovio do Amerike. Tako postoji jedna hipoteza, da su Vikinzi iz severne E15vrope doplovili do Amerike u 11. veku i osnovali malo naselje.

Neki istoričari smatraju da je nepoznati moroplovac preplovio Atlantski okean pre Kolumba i da je njegova informacija bila osnova Kolumbovih tvrdnji. Postoje mnoge druge teorije o ekspedicijama raznih ljudi i naroda do Amerika pre Kolumba.

Niko ne zna kako je Kolumbo zaista izgledao jer nije pronađen nijedan autentični portret iz njegovog vremena. Portreti Kristofera Kolumba koji su nam poznati samo su rekonstrukcija njegovog izgleda iz pisanih izvora. Kristofer Kolumbo nikad nije saznao da je otkrio Novi svet, već je verovao da je pronašao novi put do Indije.

Do 1504. je još tri puta prelazio okean, a 1506. je umro - uveren da između Evrope i Azije, kad se plovi u smeru zapada, nema kontinenta.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Simo Simo

13. oktobar 2017.

Kako se niko od srpskih amaterskih istoričara nije setio da je neko od srblja to uradio pre Kolumba,samo su vatikanski moćnici uništili sav dokazni materijal.

Nik

13. oktobar 2017.

Amerika nije "otkrivena", posto je postojala i pre Kolumba. Takva tvrdnja je pre svega nekorektna i veoma arogantna - sto bi svaki pismeni novinar trebalo da zna. Kolumbo je samo uspostavio kontakt sa tim kontinentom i civilizacijom tamo. Sa druge strane, moze se reci i da su domicilni Amerikanci otkrili Evropljane (na njihovu nesrecu).