Kim uspeo da uplaši Amerikance 1Foto: EPA/ HOW HWEE YOUNG Arhiva

Razvoj nuklearnog naoružanja Severne Koreje plaši većinu Amerikanaca, a dve trećine njih smatra da „rat rečima“ predsednika Donalda Trampa sa liderom ove izolovane države situaciju čini još gorom. Manje od jedne od 10 osoba veruje da Trampovi komentari poboljšavaju stvari.

To su pokazali rezultati ankete koju je sproveo NORC centar za istraživanje javnog mnjenja za agenciju AP, dok se povećava zategnutost u odnosima dve zemlje, a Severna Koreja se približava svom cilju da napravi nuklearnu raketu koja bi mogla da dosegne kopno Sjedinjenih Država. Istraživanje je sprovedeno oko nedelju dana pošto je Tramp zaoštrio rat rečima sa Kim DŽong Unom, nadenuvši mu nadimak „čovek raketa“ i zapretivši tokom govora u Ujedinjenim nacijama 19. septembra da će Severna Koreja biti „potpuno uništena“ ukoliko SAD budu primorane da brane sebe i svoje saveznike. Kim je sa svoje strane odgovorio ozbiljnim pretnjama i uvredama, nazvavši Trampa „poremećenim“ i „senilnim“.

„Nestabilnost cele situacije me čini veoma nervoznom“, rekla je Dijana Egan iz Los Anđelesa. Ona je sebe opisala kao umerenu republikanku ali je izrazila zabrinutost zbog toga kako bi Severna Koreja mogla da odgovori na Trampove izjave i tvitove: „Ne možemo znati gde je za njih granica i kada će reći – sada ću da pritisnem to dugme“. Istraživanje je pokazalo da 65 odsto Amerikanaca misli da su Trampovi komentari pogoršali situaciju, uključujući 45 odsto njih koji smatraju da je zbog toga situacija mnogo gora, a samo osam odsto smatra da postaje bolja. Takođe, 89 odsto demokrata, 59 odsto nezavisnih i 38 odsto republikanaca smatraju da je Tramp pogoršao stvari.

Tramp je branio svoje postupke u razgovoru sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, koji se zalaže za to da se ostavi otvorena mogućnost za pregovore sa Kimovom vladom. „Mislim da ja možda imam snažnije stavove po tom pitanju nego drugi ljudi“, rekao je Tramp u Ovalnoj kancelariji i dodao: „Ali saslušaću svakoga i na kraju ću uraditi ono što je dobro za SAD i za svet, jer to je problem koji mora da bude rešen.“

Iako je još nepoznato da li Severna Koreja može da spoji nuklearnu bojevu glavu sa raketom dugog dometa i pogodi metu u SAD, većina učesnika u anketi je zabrinuta da će Kim napasti Ameriku.
Oko 67 odsto Amerikanaca je veoma ili krajnje zabrinuto zbog pretnje koju program nuklearnog naoružanja Severne Koreje predstavlja za SAD. Četvoro od 10 ispitanika je zabrinuto zbog pretnje za konkretno mesto na kojem žive, pogotovo ako su u pitanju urbane oblasti. „Tramp će biti negde na sigurnom, a mi nemamo gde da odemo“, rekao je Entoni Liroj Voters iz Vilmingtona u Severnoj Karolini. On kaže da živi na tridesetak kilometara od nuklearne elektrane i plaši ga kakve bi bile posledice napada na mesto gde živi.

Prema rezultatima istraživanja, 68 odsto ispitanika je zabrinuto zbog pretnje po američke teritorije kao što je Guam, a 69 odsto zbog pretnje po američke saveznike, kao što su Japan i Južna Koreja.
Mui Baltrumas iz Evanstona u Ilinoisu kaže da je situacija sa Severnom Korejom prenaduvana i da je Kim više uračunljiv i „ni blizu tako lud kao što svi misle“, kao i da je više zabrinut zbog „mačoizma u stilu DŽon Vejna koji dolazi iz Bele kuće“. „Dokle god gledamo u Severnu Koreju, ne obraćamo pažnju na probleme u sopstvenom dvorištu – mislim da je to jeftina politička diverzija“, kaže Baltrumas.

Kako navodi AP, u istraživanju koje je trajalo od 28. septembra do 2. oktobra je učestvovalo 1.150 ljudi kao uzorak koji predstavlja populaciju SAD, pri čemu je moguća greška od plus/minus 4,1 odsto. Ispitanici su najpre odabrani nasumičnom metodom, a zatim intervjuisani telefonom ili onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari