I Izrael se povlači iz Uneska 1Foto:vikipedija

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da se Izrael sprema za povlačenje iz Uneska, nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje.

Navodi se da je Netanjahu odluku SAD da napusti Unesko nazvao „hrabrom i moralnom“ i u saopštenju dodao da je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN za kulturu i obrazovanje.

Ambasador Izraela pri UN Dani Danon izjavio je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja „cenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela“, dok predsedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči „odmetničkoj državi“.

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Vašingtona označava „novu eru“ u UN, nakon što je Stejt department naveo da je odluka delom izazvana zbog „stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela“.

Agencija podseća da se Vašington protivi bilo kakvom potezu tela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto veruje da pre toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari