Site name

Nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje

I Izrael se povlači iz Uneska

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da se Izrael sprema za povlačenje iz Uneska, nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje.

7

Piše: Danas Online

Jerusalim 12. oktobar 2017. 22:10

Foto:vikipedija

Navodi se da je Netanjahu odluku SAD da napusti Unesko nazvao "hrabrom i moralnom" i u saopštenju dodao da je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN za kulturu i obrazovanje.

Ambasador Izraela pri UN Dani Danon izjavio je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja "cenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela", dok predsedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči "odmetničkoj državi".

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Vašingtona označava "novu eru" u UN, nakon što je Stejt department naveo da je odluka delom izazvana zbog "stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela".

Agencija podseća da se Vašington protivi bilo kakvom potezu tela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto veruje da pre toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

povezane vesti

komentari (7)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

natalija

12. oktobar 2017.

Vidim da botovi tvrde da je ta Trampova odluka "sramota". Sramota? Da se ja pitam da sam na mestu Trampa izašla bi i iz UN.... neka Rusija i Kina finsiraju te organizacije... jer u svetu su stvorile klimu da su one raj na Zemlji da je SAD pakao (đavo).... E pa eto neka vas "raj" plaća (sa sve Severnom Korejom i Sirijom...). A to bi trebale da urade i zemlje EU.....treba da se povuku i da ne plađaju propale zemlje kao što je i Srbija....

ЗОРАН

13. oktobar 2017.

За Амере је разумљиво да напуштају унеско, јер они немају споменике културе из периода који је унеску важан, па нека изађу, али прво да плате дуг. Израел након силних бомбардовања и уништавања споменика културе на блиском истоку треба да буде избачен из унеска а не да га напушта.

Дуле

13. oktobar 2017.

Ко ће се сада бринути о културним споменицима у Јерусалиму?

THAAD

14. oktobar 2017.

@30PAH*** Ko je su to spomenike kulture na Bliskom istoku uništili Izraelci ? Da to nisu oni tuneli od Gaze do Izraela,za dopremanje oružja i terorista ?!

Noble Anvil

14. oktobar 2017.

@30PAH--- Šta i koliko USA duguje UNESCO-u ?! Ta organizacija je američki podstanar !

Gubernator Klatimir Smutin

14. oktobar 2017.

Kakva je svrha UN i njenih ogranaka ? Donose se nekakve "rezolucije" koje niko ne poštuje i ne primenjuje,ne postoji mehanizam kažnjavanja za nesprovođenje odluka,nekoliko zemalja pobednica iz WWII prošloga veka imaju pravo veta na odluke većine...Tramp je shvatio da samo uludo baca $ američkih poreznih obveznika na nešto što ne doprinosi boljitku njegove države i građana . UN treba iseliti iz NY , pa da vidimo ko će želeti da snosi trošak te organizaije !

Miodrag iz Peći

14. oktobar 2017.

Pozdravljam odluku SAD i Izrael jer naša vlada je glasanjem za prijem Palestine u UNESKO prekršila osnovno pravilo da članica UNESKO mora prvo biti članica UN i tako otvorila vrata R. Kosovo da uskoro bude članica UNESKO. Međutim, veliki novac koje SAD i Izrael izdvajaju za UNESKO i UN i koji će sada presušiti, omogućiće arapskim zemljama da korumpiraju UNESKO i UN (za svega dva glasa kandidat Katara je izgubio od Francuskinje a i ona je naturalizovana Marokanka) i ne bi me čudilo da je islamolog-orjentalista Tanasković glasao za Katarca jer je pre neki dan bio u Beogradu sa torbom punom para posećivao sve od Dačića do Jeremića. Da li to Katarski šef države dolazi da se zahvali Srbiji za svoj glas za presedavanje UNESKO-m. U svakom slučaju imamo smernicu za način kako ćemo odreagovati na eventualni prijem R. Kosovo u UNESKO... Napustiti - nego šta... O razlozima napuštanja UNESKo-a još kada su se separatističke države odvajale od SFRJ - drugi put ali sada ću reći da su sve države ex YU ulaskom u UN po automatizmu postali baština tih država (preko 300 crkvi samo u Ohridu, MK; ili šaka sv Nikole poklon kralju Aleksandru i kruna Cara Dušana u CG...) tako da srpsko istorijsko i umetničko blago koje smo spašavali od ustaša sada moramo da vratimo kao hrvatsku baštinu...