Vašington post: Kurc pobedio na kontroli izbeglica i medija 1Foto: CHRISTIAN BRUNA/EPA-EFE

Svetski mediji komentarišu pobedu austrijske Narodne partije. Većina je saglasna da su Austrijanci izabrali zapravo premijera Sebastijana Kurca, koji je svoju kampanju bazirao na skepticizmu prema izbeglicama.

Prema pisanju „Vašington posta“, Austrija se naglo okrenula u desno na izborima gde je pobedilo pitanje migracije. Onaj američki list piše dalje da je već izgledno da će Sebastijan Kurc formirati Vladu Austrije sa nacionalističkom partijom (FPO), koja ima još jače desničarsko uporište.

„Dve godine nakon što je Austrija bila među najplemenitijim nacijama u Evropi po pitanju prihvatanja izbeglica koje su bežale masovno širom kontinenta, rezultati izbora su otkrili koliko je „kiselo“ bilo javno raspoloženje po ovom pitanju“, piše „Vašington post“. „Stotine hiljada ljudi koji su bežali od rata, ugnjetavanja i siromaštva ostalo je u zemlji i tražilo zaštitu.“

Ovaj list dalje piše da bi glavna poruka izbora mogla da bude potreba za jačanjem granične kontrole, smanjivanje ograničenja za izbeglice, ali i smanjivanje pogodnosti za novinare.

Mađari se raduju

„Njujork tajms“ prenosi izveštaj „Rojtersa“ iz Luksemburga u kome se navodi da je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto česti Sebastijanu Kurcu za pobedu na parlamentarnim izborima, pozdravljajući njegov stav o migraciji, koji je sada mnogo bliže mađarskom stavu o migraciji. Sijarto ga je nazvao i ličnim prijateljem i naglavio da je stranka Sebastijana Kurca njegova „sestrinska stranka“.

Dodao je i da očekuje da će sa drugim državama EU raditi na „zaštiti od migracije“. Među njima je naveo i Poljsku, Slovačku i Češku.

Kockarski potez

Dnevnik susedne Nemačke, „Špigl“, kao jedan od prvih komentara na verovatnu pobedu partije desnog centra u Austriji, iznosi da „ono što je sigurno jeste da više od polovine svih Austrijanaca koji imaju pravo glasa, odlučuje da bira neku od desničarskih konzervativnih stranaka“.

Novinar i reporter „Špigla“ Volter Major nekoliko dana pre izbora naziva Kurca austrijskim kockarem i navodi primer kada je Kurc došao u štab UN u SAD. On je tada, dalje piše reporter, započeo svoj govor sa rečima: „Dame i gospodo, svet se nikada nije osećao nesigurnije, barem u mom životu“. Dalje je nastavio da komentariše krizu sa Severnom Korejom, uvodeći Austriju kao bitnog „igrača“ na polju međunarodne politike.

Ekstremni desničari

Ruski „Sputnjik“ bavio se i verotanim ulaskom u vlast nacionalističke stranke FPO, kojoj se spočitava da ima ekstremna stanovišta udesno. „Sputnjikovi“ sagovornici poredili su dve desničarske stranke FPO u Austriji i AFD, nemačku stranku koja je na proteklim parlamentarnim izborima ušla u parlament Nemačke, prvi put od 1945. godine.

„Austrijski i nemački desničari imaju veoma različite pozicije u svojim zemljama. Austrijski FPO je postao mejnstrim stranka, dok je nemački AFD više na margini“, piše „Sputnjik“. „Obe zemlje imaju jake desničarske stranke, a njima daju glas građani koji odbijaju dalje učešće u vlasti hrišćanskih demokrata i socijaldemokrata.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari