Pućdemon nije odgovorio da li je Katalonija nezavisna 1Nezadovojlan: Španski premijer Rahoj (Foto: EPA-EFE/JJ GUILLEN)

Predsednik autonomne španske pokrajine Katalonije Karles Pućdemon u svom pismu upućenom vladi u Madridu nije razjasnio da li je proglasio nezavisnost ili ne. Španska vlada je Pućdemonu dala rok do danas da se izjasni – ili da se suoči sa tim da će centralna vlada preuzeti vlast nad pokrajinom.

Međutim, katalonski lider je umesto toga pozvao na pregovore koji bi trajali tokom naredna dva meseca. Pućdemon je prethodne sedmice proglasio nezavisnost nakon kontroverznog referenduma, ali je proces suspendovao kako bi mogli da otpočnu razgovori. Španski ministar pravde Rafael Katala je danas rekao da ovakav Pućdemonov odgovor na rok koji je centralna vlada postavila „ne važi“, javlja novinska agencija Efe. Katala je rekao da u pismu nije objašnjeno kakva je pozicija Katalonije niti je objašnjeno koje mere Pućdemonova regionalna vlada planira kako bi ispunila zahteve Madrida.

Kako piše Bi-Bi-Si, sada će španska vlada Pućdemonu dati rok do četvrtka da opozove bilo kakvu objavu nezavisnosti, pre nego što preduzme korake da preuzme upravu nad pokrajinom. Deo Katalonaca je izašao na sporno glasanje 1. oktobra. Katalonske vlasti tvrde da je oko 90 odsto glasača podržalo nezavisnost, ali izlaznost je bila samo 43 odsto. Dan referenduma je obeležen scenama nasilja pošto je španska policija konfiskovala glasačke kutije i pokušavala da spreči ljude da uđu na glasačka mesta i glasaju.

U pismu upućenom španskom premijeru Marijanu Rahoju u ponedeljak, Pućdemon je napisao da njegova „obustava političkog rešenja koje je izglasano na referendumu 1. oktobra pokazuje čvrstu volju da se nađe rešenje a ne da se ulazi u sukobe“. On je napisao da je u naredna dva meseca glavni cilj da počne dijalog sa Madridom i pozvao na sastanak što je pre moguće. „Ne dopustimo da se situacija dalje pogoršava. Uz dobru volju, prepoznavanje problema i direktno suočavanje sa njim, siguran sam da možemo da nađemo put do rešenja“, rekao je Pućdemon. Rahoj je ranije pominjao mogućnost da će se pozvati na član 155 španskog Ustava koji centralnoj vladi omogućava da nametne svoju vlast u slučaju krize, ali taj član nije nikada upotrebljen u demokratskoj Španiji. Oko 4.000 pripadnika nacionalne policije, koji su raspoređeni u Kataloniji tokom krize, još je tamo.

Gardijan piše da je zamenica premijera Španije Soraja Saenz de Santamaria naglasila da se od Pućdemona traži samo to da se izjasni da li jeste ili nije proglašena nezavisnost. „Ne mislim da je to pitanje koje zahteva komplikovan odgovor. Kada je u pitanju stvar ozbiljna kao ova, mi svi zahtevamo da stvari budu jasne“, rekla je Santamaria i dodala da, ako Pućdemon ozbiljno želi dijalog, onda treba da se pojavi u španskom parlamentu. „Niko mu ne uskraćuje dijalog. Ali dijalog mora da se ostvari u skladu sa zakonom, uz najveću moguću transparentnost i u kongresu koji predstavlja sve Špance“, zaključila je Santamaria. Rahoj je jasno stavio do znanja da pregovora neće biti sve dok Pućdemon ne odustane od nezavisnosti i ne vrati Kataloniju u stanje „ustavnog poretka“. On je rekao i da će hiljade pripadnika civilne garde i nacionalne policije ostati u Kataloniji dok se „stvari ne vrate u normalu“.

Gardijan prenosi i da je Pućdemonova vlada pod sve većim pritiskom onih koji podržavaju nezavisnost Katalonije da što pre proglasi nezavisnost. Njegovi koalicioni partneri, stranka CUP, ga podstiču da zanemari špansku vladu i da definitivno proglasi nezavisnost. U međuvremenu, katalonska narodna skupština, moćna građanska grupa koja podržava nezavisnost, saopštila je da više „nema smisla da se proglašenje nezavisnosti drži pod suspenzijom“. Evropska komisija je odbacila bilo kakvu intervenciju u ovoj krizi, pošto smatra da bi takav potez samo „izazvao još veći haos“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari