Sva naftna polja preuzela vlada Iraka 1Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Iračke snage završile su juče operaciju preuzimanja kontrole nad svim naftnim poljima koje koristi državna Severna naftna kompanija u regionu Kirkuk, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik.

Iračke snage su preuzele kontrolu nad naftnim poljima Baj Hasan i Avana severozapadno od Kirkuka, pošto su u ponedeljak preuzele polja Baba Gurgur, Džumbur i Kabaz, piše Rojters. Zvaničnici u Bagdadu koji se bave naftom rekli su da sva polja normalno funkcionišu. Naftna polja su prethodno bila u rukama kurdskih bezbednosnih snaga poznatih kao Pešmerge, ali su se one povukle iz tog područja.

Jučerašnje raspoređivanje snaga iračke vlade u Dibisu, gde su Baj Hasan i Avana, deo je operacije koju je naredio irački premijer Hajder al Abadi da bi se preuzela kontrola nad područjima koja su pod kontrolom Kurda, a koja su izvan tri provincije koje čine autonomni kurdski region u Iraku.

Etnička grupa Jazida, naklonjena oružanoj frakciji koju predvode šiiti, preuzela je juče kontrolu nad Sindžarom, javio je Rojters, pozivajući se na stanovnike grada na severozapadu zemlje na koji i kurdske i centralne vlasti Iraka tvrde da polažu pravo. Jazidi grupacija poznata pod imenom Laleš proširila je kontrolu nad celim Sindžarom pošto su se u ponedeljak povukli borci kurdskih Pešmerga, koji su tamo bili raspoređeni, tvrde stanovnici grada. „Nema nasilja, grupa Laleš je ušla pošto su se Pešmerge povukle“, rekao je jedan stanovnik grada u telefonskom razgovoru, piše Rojters.

Reagujući na referendum Kurda o nezavisnosti koji je održan prošlog meseca, snage iračke vlade su u ponedeljak zauzele naftom bogati grad Kirkuk, koji je bio pod kontrolom Kurda, čime je izmenjena ravnoteža snaga u zemlji. Al Abadi je naredio ponovno uspostavljanje kontrole nad spornim područjima, uključujući Sindžar, koje su okupirale Pešmerga snage Regionalne vlade Kurdistana u okviru borbe protiv Islamske države.

Grupacija Laleš je naklonjena Narodnoj mobilizaciji, oružanoj grupi koju uglavnom čine šiitske paravojne jedinice, koje su obučene u Iranu, uz učešće manjih snaga drugih zajednica, uključujući sunitske, hrišćanske i jazidske. Ona je zvanično pod upravom Al Abadija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari