Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti 1Foto: sajt parlamenta Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske, protekle noći, okončala je 22. redovnu sednicu.

Glasovima 44 poslanika, koji su zasedanje održali u maloj sali zbog toga što je opozicija ponovo blokirala veliku skupštinsku salu usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, prenosi Srna i podseća da su rezoluciju predložili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K.

Usvojen je Zakon o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu, čiji je predlagač predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ovim zakonom omogućava se dijagnostika i lečenje obolele dece u stranim zemljama u kojima deluju zdravstvene ustanove u kojima je to moguće.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Željeznicama Republike Srpske, po hitnom postupku, kojim se definiše sprovođenje postupka restrukturisanja ovog privrednog društva.

Poslanici su podržali i Zakon o izmenama i dopuni Zakona o privrednim društvima, po hitnom postupku.

Usvojeni su Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima. Narodna skupština je usvojila Nacrt zakona o banjama, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske. Usvojen je izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslovaRepublike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine.

Srna navodi da su poslanici primili k znanju izveštaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja za korisnike budžeta Republike Srpske za period 1. januar -31. decembar 2016. godine, i usvojili Godišnji revizorski izveštaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017. godinu.

Usvojen je i Konsolidovani izveštaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar -30. jun ove godine. O Interpelaciji za razmatranje Ekonomske politike Vlade Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika, poslanici nisu odlučivali, a primljen je k znanju Godišnji izveštaj Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH za prošlu godinu.

Usvojen je izveštaj Garantnog fonda Republike Srpske AD Banjaluka o radu i poslovanju za prošlu godinu, Prijedlog prostornog plana područja posebne namjene „Klekovača“ i Nacrt prostornog plana područja posebne namjene „Aerodrom Banjaluka“.

Narodna skupština stavila je van snage Odluku o davanju posebnog ovlašćenja broj: 02/1 – 021 – 124/17 od 9. februara 2017. godine i Zaključak u vezi sa izveštajem Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske? broj: 02/1 – 021 – 125/17“ od 9. februara ove godine.

Narodna skupština Republike Srpske imenovala je Јovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora Republike Srpske. Radukić je na ovu dužnost imenovan do okončanja procedure izbora glavnog revizora.

Narodna skupština razrešila je Borislava Јeličića funkcije zamenika pravobranioca Srpske, jer nije stupio na dužnost u zakonom predviđenom roku.

Poslanici su za Ombudsmana za decu Republike Srpske izabrali pravnika iz Foče Dragicu Radović na mandat od četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari