Si Đinping: Kina je postala velika sila 1Foto: EPA-EFE/WU HONG

Kina je ušla u „novo doba“ u kojem bi trebalo da „preuzme centralnu ulogu u svetu“, rekao je predsednik te zemlje Si Đinping.

Brz razvoj zemlje pod „socijalizmom sa kineskim karakteristikama“ pokazuje da postoji „novi izbor za druge zemlje“, izjavio je Si Đinping na kongresu Komunističke partije Kine čiji je generalni sekretar. Kako piše Bi-Bi-Si, ovaj samit iza zatvorenih vrata određuje ko upravlja Kinom i smerom zemlje u narednom mandatu.

Si Đinping je učvrstio vlast i očekuje se da će ostati vođa partije. Kongres, koji se održava jednom u pet godina, će se završiti u utorak. Više od 2.000 delegata prisustvuje događaju, koji se odvija uz jake mere bezbednosti. Ubrzo pošto se kongres okonča, očekuje se da partija objavi ko su novi članovi najvažnijeg tela za donošenje odluka u Kini, Stalnog komiteta politbiroa.

Nabrajajući skorašnja dostignuća Kine tokom tročasovnog govora, Si je rekao da „socijalizam sa kineskim karakteristikama u ovo novo doba“ znači da je Kina sad „postala velika sila u svetu“ i odigrala „važnu ulogu u istoriji čovečanstva“. Kineski model rasta pod vlašću komunista je „procvetao“ i otvorio „novi izbor“ drugim zemljama u razvoju, izjavio je Si i dodao: „vreme je da preuzmemo centralnu ulogu u svetu i damo veći doprinos čovečanstvu“.

Od kako je Si preuzeo vlast 2012, kineska ekonomija se ubrzano razvijala. Britanska agencija ističe da je zemlja postala autoritarnija, sa rastućom cenzurom i većim brojem hapšenja advokata i aktivista. U dugom i samouverenom govoru, kako ga Bi-Bi-Si ocenjuje, Si Đinping se osvrnuo na proteklih pet godina koje je proveo na mestu predsednika, rekavši da je partija postigla „čuda“ i da je međunarodni ugled Kine porastao.

Ali najupečatljivija stvar u govoru koji je održao je njegovo poverenje u ideologiju. Nedavno su mediji naklonjeni partiji pisali o tome kako su zapadne demokratije zapale u krizu i haos u poređenju sa snagom i jedinstvom u Kini. Si je rekao da ne želi da kopira ni jedan strani politički sistem i da partija treba da se suprotstavi svemu što podriva njeno liderstvo u Kini. Si je opisao dvofazni plan za „socijalističku modernizaciju“ Kine do 2050, zahvaljujući kojem će zemlja postati „naprednija i lepša“ uz reforme u ekonomiji i životnom okruženju. On je upozorio na separatizam – misleći na pokrete u Sinđijangu, Tibetu i Hongkongu – i ponovio stav vlade da je Tajvan deo Kine. Rekao je da Kina „neće zatvoriti vrata ka svetu“ i obećao lakši pristup za strane investitore. Predstavio je mere za povećanje discipline u partiji i podsetio na njegovu akciju u suzbijanju korupcije zbog koje je kažnjeno više od milion zvaničnika.

Peking je, kako se navodi, okićen bilbordima dobrodošlice i prazničnim natpisima zbog kongresa. Međutim, u glavnom gradu Kine vlada i visok nivo obezbeđenja. Početkom nedelje su primećeni dugi redovi na železničkim stanicama koji su se stvorili zbog dodatnih kontrola na glavnim punktovima gradskog prevoza. Kongres je uticao i na poslovne objekte, pošto su neki restorani, teretane, noćni klubovi i karaoke barovi zatvoreni zbog strogih pravila bezbednosti. Zbog striktnih mera štednje, koje je naredio Si, u hotelima u kojima borave delegati koji prisustvuju kongresu su zabranjene sve nepotrebne dekoracije, besplatno voće u sobama i obilni obroci.

Državni mediji izveštavaju da se očekuje da će partija uneti neke izmene u svoj program, koji će uključivati Sijev „radni izveštaj“ i političke misli, što će ga uzdići u status giganta partije kao što su Mao Cetung i Deng Sjaoping. Neki smatraju da Si ima više moći nego bilo koji lider od Maoa, a kongres će biti praćen kako bi se utvrdilo koliko vlasti sada počiva u rukama samo jednog čoveka. Si je pooštrio kontrolu kako unutar partije tako i u kineskom društvu, ali i dalje ima veliku podršku među građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari