Site name

Soros: 18 milijardi Fondaciji

Finansijer Džordž Soros prebacio je 18 milijardi dolara iz svoje investicione firme u Fondaciju za otvoreno društvo, piše danas američki dnevnik Vol strit džurnal, dodajući da je on prebacivanjem većeg dela svog bogatstva transformisao i fondaciju i investicionu firmu kroz koju je zaradio bogatstvo.

Piše: FoNet

Vašington 18. oktobar 2017. 14:11

Foto: EPA/ Thomas Peter

Fondacija za otvoreno društvo je sada postala druga najveća filantropska organizacija posle fondacije koju su osnovali Bil i Melinda Gejts.

Soros sada deli odgovornost za strateške odluke svoje investicione firme sa komitetom za investicije Fondacije a novopostavljena direktorka zadužena za investicije u firmi Don Fitzpatrik odgovara direktno tom komitetu.

Izvori bliski Sorosu su izjavili Vol strit džurnalu da on nema planova da koristi novac fondacije za investicije već će koristiti sopstveni novac. Soroseva firma vredi 26 milijardi dolara, tvrdi dnevnik.

Soros je počeo svoje filantropske aktivnosti 1979. godine, navodeći borbu protiv komunizma kao glavni razlog a 1984. godine je uspostavio fondaciju u svojoj rodnoj Mađarskoj da bi pomogao otvorena društva u zemljama pod autoritarnom vlašću.

Fondacija za otvoreno društvo sada ima 40 predstavništava širom sveta. Neimenovani predstavnik Fondacije je izjavio da je kroz tu organizaciju isplaćeno 14 milijardi dolara. 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.