Gardijan: Principovo suđenje cenzurisano 1Sarajevo 2014. na stogodišnjicu ubistva Foto: FEHIM DEMIR/EPA

„Rim, petak (oktobar 1914.). Izveštaj o suđenju Gavrilu Principu tajno je stigao do Italije. Iz ovog razloga čini se da je verziju govora Principa, koji je sud dozvolio da ode u inostranstvo, austrijski cenzor mnogo smanjio“.

Ovako današnji „Gardijan“ prenosi priču o suđenju Gavrila Principa koje je bilo pre tačno 103 godine, a o njemu je izveštavao „Gardijanov“ reporter. U izveštaju se jasno vidi da novinar izveštava na osnovu tajnih podataka i govora koji je bio cenzurisan.

„Princip je izjavio da je daleko od pokajanja, da se ponosio onim što je učinio, jer njegov cilj nije bio da ubije čovjeka, nego da pokaže svetu očajanje slovenske populacije koju je Austrija degradirala“, piše Gardijan tog oktobra 1914. godine. „Nakon što su pokušavali svim sredstvima, legalnim ili nezakonitim za ostvarivanje pravde i priznavanje njihovih prava, Austrija je nastavila da gazi na njihovu nacionalnost, jezik, kulturu, religiju i sve što se smatra svetim, koristeći svako oružje – silu, novac, korupciju ili zastrašivanje. Princip je dodao da je trenutak stigao kada je pobuna bila dužnost, kada je jedina mogućnost protesta bilo udaranje pojedinca koji je bio pojam takve despotske, retrogradne i okrutnue organizacije.“

Princip je dalje kazao da on nije veći kriminalac od Mađara, Italijana, Poljaka i Iraca koji su za iste ideale i pod istim teškim uslovima u svojim zemljama koje su napadali tirani i tiranije bez obzira na sredstva.

Gardijanov izveštač dalje piše da je Princip priznao da mu je žao zbog toga što je izvršenje njegovog plana dovelo do smrti žene nadvojvode i dodao da je za to on odgovoran, a da su ostali samo nesvesni učesnici.

Sudija je nekoliko puta prekinuo zatvorenika, navodi reporter britanskog lista, ali je Princip insistirao i tražio samo pravo da demonstrira priču sa svoje tačke gledišta, ali i da ga ne porede sa običnim kriminalcima.

„Sve ovo nije rekao zbog nade ili želje da izbegne kaznu, jer je od početka znao da je njegov život žrtvovan da bi se ubrzalo oslobođenje njegove braće. I tu ga je sudija definitivno zaustavio“, završava reporter Gardijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari