Autonomija pod skalpelom 1Foto: EPA/EFE ALBERTO ESTEVEZ

Španska vlada je saopštila da će suspendovati autonomiju Katalonije i nametnuti direktnu vlast pošto je predsednik ove pokrajine Karles Pućdemon odbio da odustane od otcepljenja, a danas je prošao rok koji mu je Madrid dao da se izjasni da li je proglasio nezavisnost.

Do preduzimanja ovih mera bez presedana trebalo bi da dođe pošto je Pućdemon izjavio da će proglasiti nezavisnost ako centralna vlast ne pristane na pregovore.

Kako prenosi Gardijan, u pismu upućenom španskom premijeru Marijanu Rahoju u četvrtak ujutro, Pućdemon je napisao da su razgovori jedini način da se kriza reši. Katalonski lider je optužio špansku vladu da hoće da uguši pokret za nezavisnost, čija su dvojica vođa po odluci višeg suda od početka ove nedelje u pritvoru bez mogućnosti kaucije, i rekao je da će primena Člana 155 španskog Ustava i nametanje direktne vlasti iz Madrida samo pogoršati stvari. “Suspenzija proglašenja nezavisnosti je još na snazi. Španska država ima pravo da odluči da upotrebi Član 155 ako dobije odobrenje od Senata”, napisao je Pućdemon. “Ako španska vlada nastavi da odbija dijalog i vrši pritisak, katalonski parlament bi mogao, ako smatra za potrebno, da sprovede glasanje o formalnom proglašenju nezavisnosti”, dodao je on.

U saopštenju španske vlade izdatom juče ujutro kaže se da Pućdemon, u roku koji je imao do juče, ponovo nije hteo da se izjasni da li je nezavisnost proglašena ili nije, i dodaje: “na hitnom sastanku u subotu, kabinet će odobriti da se određene mere iznesu pred Senat kako bi bili zaštićeni interesi svih Španaca, uključujući građane Katalonije, i da bi se povratio ustavni poredak u autonomnoj pokrajini”. Osim toga, vlada u Madridu je optužila Pućdemona da “namerno i sistematski traži sukob institucija, iako to nanosi veliku štetu koegzistenciji i katalonskoj ekonomiji”.

Prema Članu 155 španskog Ustava iz 1978, koji nikada nije bio primenjivan, vlada će morati da podnese formalnu tužbu protiv Pućdemona i da preda svoj predlog Senatu na raspravu i odobrenje. Zbog toga će biti potrebno da prođe bar nekoliko dana pre nego što bude moguće da se preduzmu konkretni koraci. Ove nedelje je portparol španske vlade rekao da Član 155 nije osmišljen tako da ukine autonomiju Katalonije nego da osigura da se njena samouprava pridržava zakona. “Ne radi se o tome da ćemo primeniti Član 155 u potpunosti ili preuzeti svaku funkciju vlade ili ministarstava. Jasno je da će katalonska vlada izgubiti mnoga svoja ovlašćenja, ali ne sva. To je slučaj u kojem se primenjuje skalpel, a ne sekira”.

U teoriji, primena ovog člana bi mogla da se izbegne tako što bi katalonska vlada raspisala vanredne regionalne izbore bez proglašenja nezavisnosti. Međutim, ministar spoljnih poslova Katalonije Raul Romeva je rekao da takav potez ne dolazi u obzir. “Iz naše perspektive izbori nisu opcija”, rekao je Romeva u sredu u Briselu. Iako Pućdemon tvrdi da je nezakoniti referendum održan 1. oktobra, kada se 90 odsto glasača podržalo nezavisnost, dao njegovoj vladi pravo da oformi suverenu državu, on je ignorisao Rahojev zahtev da razjasni da li je proglasio nezavisnost. Umesto toga, predložio je da primena proglašenja nezavisnosti bude odložena za dva meseca, da bi za to vreme dve strane mogle kroz razgovore da dođu do rešenja problema.

U sredu je Rahoj dao Pućdemonu poslednju priliku da “smiri situaciju” i da se “ponaša u skladu sa interesima svih Španaca i Katalonaca”. Govoreći u parlamentu, Rahoj je od Pućdemonovih kolega zatražio da ga ubede da “ne pravi dodatne probleme” koji bi “naterali vladu da donese odluke koje bi bilo bolje da nikada ne donese”.

Napetost je dodatno porasla kada je španski sud odredio pritvor za dva istaknuta lidera pokreta za nezavisnost – Hordija Sančesa i Hordija Kuiksarta – koji su pod istragom zbog navodne pobune, zbog čega su u utorak održani protesti širom Katalonije. Istog dana, španski Ustavni sud je saopštio da je poništio katalonski zakon koji je omogućio referendum, uz obrazloženje da pravo na “promociju i proglašenje otcepljenja” dela zemlje nije odobreno Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari