Putin kritikovao SAD zbog međunarodnih sporazuma 1Foto: EPA-EFFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je SAD što ne ispunjavaju svoj deo dogovora kada su u pitanju međunarodni sporazumi.

Moskva, kako je rekao neće izlaziti iz takvih sporazuma, ali je obećao “momentalni, simetrični odgovor“, ako Vašington to uradi prvi.

Na forumu o međunarodnoj politici “Valdai“ u Sočiju, Putin je govorio o novoj krizi koja se tiče Katalonije, te je naveo da je težnja za separatizmom počela kada je Evropska unija prihvatila nezavisnost Kosova. Govorio je i o sukobu Rusije i Ukrajine, te naveo da bi zatvaranje granica između te dve zemlje dovelo do “nove Srebrenice“. Osvrnuo se i na pretnju američkog predsednika da će povući SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma. Putin je govorio o programu “prebacivanja“ uranijuma iz Rusije, odnosno rasterećivanju obogaćenog uranijuma sa ekvivalentom od oko 20.000 nuklearnih bojevih glava, kako bi se on koristio kao gorivo u američkim elektranama u periodu od 1993. do 2013. godine.

Ruski predsednik to je nazvao jednim od “najefikasnijim pokušajima za razoružanje u istoriji“. Kako je rekao, američki zvaničnici su tada imali 170 poseta ruskim postrojenjima.

“Sa ruske strane demonstrirana je potpuna otvorenost i poverenje. Ono što smo dobili zauzvrat je dobro poznato – kompletno zanemarivanje naših nacionalnih interesa, podršku separatizmu na Kavkazu, bombardovanje Jugoslavije, invaziju na Irak i tako dalje“, rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari