Sukobi iračkih i kurdskih snaga u Kirkuku 1Foto: EPA-EFE/BAREQ_AL_SAMARRAI

Nakon što je iračka vojska preuzela od Kurda kontrolu u provinciji Kirkuk, došlo je do žestokih sukoba između kurdskih i iračkih snaga severno od grada Kirkuka.

 Do razmene raketa i vatre iz artiljerijskog i mašinskog oružja došlo je u Alton Kupriju, izvestio je Bi-Bi-Si, koji podseća da je taj okrug jedino preostalo područje provincije Kirkuk koje je ostalo u rukama kurdskih boraca Pešmerga. Iračke snage su ove nedelje preuzele prostrana područja teritorije koja su od 2014. bila pod kontrolom Kurda.

Vojska i saveznička milicija su pokrenuli operaciju, čiji je rezultat povlačenje kurdskih snaga u zvanično priznati autonomni region Irački Kurdistan (KRI). I centralna vlada u Bagdadu i KRI tvrde da polažu pravo na naftom bogatu provinciju Kirkuk, koja obuhvata istoimeni etnički mešoviti grad. Irački premijer Hajder al Abadi je naredio vojnu akciju pošto je kurdska vlada raspisala sporni referendum na kojem je ogromnom većinom glasova data podrška nezavisnosti. Abadi je referendum proglasio nelegitimnim.

Portparol iračke vojske je rekao da su snage federalne policije i antiterorističke snage, kao i milicija pod pokroviteljstvom Irana, krenule ka Alton Kupriju u 7.30 ujutru. Dopisnik Bi-Bi-Sija, koji je bio na kontrolnom punktu u području, javio je da je došlo do velikih borbi i da se ka ovoj oblasti uputio ogroman broj vojnika i vojnih vozila. Ratna medijska ćelija, odsek iračke vojske zadužen za komunikaciju s medijima, javila je da su iračke snage preuzele kontrolu nad Alton Kuprijem (koji je poznat na kurdskom kao Perde), ali, prema pisanju Bi-Bi-Sija, ta informacija nije potvrđena.

Grad Kirkuk se nalazi na severnoj granici provincije Kirkuk, na pedesetak kilometara južno od kurdske prestonice Erbil. Najnovija vojna akcija je usledila dan pošto je irački sud naredio hapšenje kurdistanskog potpredsednika zato što je borce koji su ove nedelje poslati u Kirkuk nazvao „okupatorskim snagama“. Borci Pešmerga su upravljali većim delom provincije od 2014. kada su se ekstremisti Islamske države raširili severnim Irakom i vojska je zabeležila neuspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari