Bivši predsednici indirektno osudili Trampa 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bivši predsednici Sjedinjenih Države Barak Obama i Džordž Buš izrazili su zabrinutost povodom trenutne političke klime u zemlji, u komentarima koji su protumačeni kao indirektno prigovaranje liderstvu Donalda Trampa.

Bi-Bi-Si navodi da je Obama pozvao Amerikance da odbace politiku „podele“ i „straha“, dok je Buš kritikovao „nasilje i predrasude“ u javnom životu. Iako su govore održali odvojeno, ni jedan od njih nije pomenuo Trampa po imenu.

Bivši predsednici se tradicionalno uzdržavaju od javnog komentarisanja svojih naslednika, a Obama je po napuštanju funkcije rekao da će se toga pridržavati dok je Tramp na mestu predsednika, kao što je to Buš učinio dok je trajao njegov mandat. Međutim, Obama je tišinu prekinuo izjavama o Trampovom pokušaju da ukine Obamaker, kao i zbog njegove kontroverzne „muslimanske zabrane“ i odluke da Amerika izađe iz pariskog klimatskog sporazuma.

Govoreći u Njuarku u Nju Džerziju, Obama je rekao da bi Amerikanci trebalo „svetu da pošalju poruku da odbacuju politiku podele i politiku straha“ i dodao: „ono što ne možemo sebi da dozvolimo je upravo ta stara politika podele koju smo videli već mnogo puta ranije i koja seže vekovima unazad“. Sličnih tema se dotakao i nešto kasnije u Ričmondu u Virdžiniji, rekavši: „Primetili ste da u skorije vreme nisam mnogo komentarisao politiku. Ali evo jedne stvari koju znam: ako vam je za pobedu u kampanji potrebno da podelite ljude, nećete biti sposobni da njima upravljate i nećete moći da ih ujedinite kasnije ako ste tako počeli“. Kako prenosi Gardijan, iako nije pomenuo Trampovo ime, Obama je dao poražavajuću kritiku njegovog predsednikovanja – uglađen stil i elegantan stav i govor predstavljali su suprotnost ratobornom i razmetljivom nastupu njegovog naslednika, jednako kao što se kontrast video u rasnoj raznovrsnosti gomile ljudi koji su satima čekali da ga vide. „Sada je pitanje da li možemo, u vreme kada je naša politika tako podeljena i ljutita, da povratimo pravi duh i da podržimo i prihvatimo nekoga ko želi da ujedini ljude – da, mi to možemo“, rekao je Obama, nakon čega je masa eksplodirala uzvikujući njegov slogan iz pobedničke kampanje 2008: „Da, mi to možemo!“

Govoreći istog dana u Njujorku, Džordž Buš je oštro osudio netrpeljivost, teorije zavere i laži u američkoj politici. On takođe nije pominjao Trampovo ime, ali je njegov govor, kako se tumači, očigledno bio prikriveni napad na ponašanje i stavove aktuelnog predsednika, uz poziv Amerikancima da odbace beli suprematizam i prigrle globalizaciju. „Netrpeljivost u bilo kojoj formi je bogohuljenje protiv američke vere, a sam identitet naše nacije zavisi od prenošenja građanskih ideala narednim generacijama. Našim mladima je potrebno da imaju pozitivne uzore. Maltretiranje i predrasude koje viđamo u javnom životu obezbeđuju dozvolu za okrutnost i netrpeljivost, a to ugrožava moralnu edukaciju naše dece“, rekao je Buš. On je naglasio da postoje znaci da je podrška samoj demokratiji u opadanju, naročito među mladima i da sve više preovladava okrutnost. „Videli smo da se nacionalizam pretvorio u nativizam i zaboravili smo dinamiku koju su imigracije oduvek donosile u Ameriku“, dodao je Buš. Osim toga, on je osudio i umešanost Rusije u izbore u Americi, naglasivši da takvi strani napadi „nikada ne smeju da se tolerišu“, što bi se moglo protumačiti kao još jedna packa Trampu.

Kako podseća Bi-Bi-Si, pre nego što je izabran prošle godine, Tramp je često kritikovao i Obamu i Buša, opisujući i jednog i drugog u više navrata kao „možda najgoreg predsednika u istoriji“ SAD. Od inauguracije u januaru ove godine, Trampov borbeni stil i direktni javni komentari povodom brojnih ključnih pitanja izazvali su kontroverze među demokratama i republikancima. On je često krivicu bacao i na medije, za koje tvrdi da se ne upravljaju na njegove uspehe već, umesto toga, na ono što je on nazvao „lažnim vestima“. Iako su se oba bivša predsednika do sada uzdržavala od toga da javno kritikuju Trampa i njihovi govori nisu bili koordinirani, oni se interpretiraju kao siguran pokazatelj koliko je rasprostranjena briga i neslaganje sa njegovom politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari