Načelnik iranskog generalštaba u Alepu 1

Načelnik iranskog Generalštaba general Mohamad Bakeri posetio je prve borbene redove u blizini sirijskog grada Alepo, izvestilo je juče vojno glasilo libanske grupe Hezbolah tokom posete visokog vojnog zvaničnika, što ukazuje na istaknutu vojnu ulogu Teherana u Siriji, piše Rojters.

Kako se navodi, Bakeri je posetio prve linije borbe sa izvesnim brojem pripadnika iranske vojske. Na fotografijama uslikanim tom prilikom se vidi kako Bakeri gleda u mapu i razgleda okolinu dvogledom, piše u izveštaju.

Susedni Izrael je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog uloge Irana u Siriji, gde iranski borci i grupe koje uživaju podršku Irana kao što je Hezbolah imaju glavnu ulogu u borbama na strani snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Kako su javili sirijski državni mediji, Bakeri se sa Asadom sastao u četvrtak da bi uspostavili zajedničku vojnu strategiju. Bakeri je upozorio Izrael na povredu sirijskog vazdušnog prostora i teritorije i obećao da će unaprediti saradnju sa sirijskom vojskom u borbama protiv Izraela i sunitskih džihadističkih ekstremista. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Iran učvršćuje svoje uporište u Siriji, upozoravajući da će Izrael „učiniti sve što je potrebno“ da bi sačuvao svoju bezbednost.

Grupacije koje uživaju podršku Irana, uključujući Hezbolah, su uz pomoć ruskih vazduhoplovnih snaga prošle godine odigrale veliku ulogu u naporima sirijske vlade da povrate istočne delove Alepa, koji su bili pod kontrolom sirijskih pobunjenika. Ruralna područja južno i zapadno od grada su još uvek u rukama pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari