Vlada Španije preuzima upravljanje Katalonijom, protest u Barseloni 1Foto: EPA-EFFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Lideri Katalonije pridružili su se stotinama hiljada demonstranata koji su na ulice Barselone izašli da bi iskazali masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona.

Povod je to što je ranije danas španski premijer Marijano Rahoj zatražio od Senata ovlašćenja za raspuštanje katalonske vlade.

Iako je današnji protest prvobitno organizovan da bi se od Madrida zatražilo oslobađanje dvojice katalonskih aktivista koji su u ponedeljak uhapšeni zbog podsticanja na pobunu, demonstracije su se pretvorile u kolektivno neprihvatanje odluke španske Vlade da preuzme ovlašćenja Katalonije, navodi Asošiejted pres. Američka agencija navodi procenu lokalne policije da se u Barseloni okupilo oko 450.000 demonstranata.

Inače, Katalonski parlament je saopštio da su mere koje je uvela španska vlast protiv regionalne vlade državni udar. To je u parlamentu rekla predsednica Karme Forkadelj, navodeći da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta.

Premijer Španije Marijano Rahoj je na današnjoj vanrednoj sednici vlade doneo je odluku o raspuštanju katalonske vlade, a do održavanja katalonskih izbora će biti preneta na Vladu Španije.

Kako prenosi N1, izbori će biti raspisani u narednih šest meseci.

Vlada Španije preuzima upravljanje Katalonijom, protest u Barseloni 2

„Vlada je morala da primeni član 155 Ustava, iako to nije bila naša želja“, rekao je Rahoj.

Španska vlada održala je sednicu na kojoj je odlučivala o pokretanju procesa delimičnog ili potpunog ukidanja autonomije Katalonije primenom člana 155 Ustava, pošto je katalonski vodja Karles Pućdemon u četvrtak saopštio da Katalonija nije proglasila nezavisnost ali da bi mogla to zvanično da uradi, ako Madrid nastavi sa „represijom“.

„Mi moramo da obnovimo zakonitost, jer je pre tri dana Ustavni sud, suspendovao referendum kao protivustavni. To je presudno, jer ne može da postoji teritorija na kojoj država nema vlast“, rekao je Rahoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari