Češki Tramp osvojio najviše glasova na izborima 1Foto: EPA: MARTIN DIVISEK

Na parlamentarnim izborima u petak i subotu u Češkoj 60,84 odsto birača izglasalo je u parlament rekordnih devet stranaka.

Najviše glasova osvojila je stranka centra ANO Andreja Babiša, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije, koga mnogi nazivaju češkim Trampom, koji će sastavljati novu češku vladu.

Na drugom mestu je konzervativna Građanska demokratska stranka sa 11,32 odsto glasova i 25 poslanika, na trećem prvi put u parlamentu češki Pirati sa 10,79 odsto glasova i 22 poslanika.
Ekstremistička stranka Sloboda direktna demokratija biznismena Tomija Okamure koja traži zabranu islama, izbeglica i izlazak Češke iz Evropske unije, je četvrta po jačini stranka u parlamentu.

Debakl je doživela levica, kako nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske koja je osvojila 7,76 odsto glasova i 15 poslanika, tako i vladajuća Češka socijaldemokratska stranka premijera Bohuslava Sobotke koja će na osnovu 7,27 odsto glasova u parlamentu imati 15 poslanika.
Zahvaljujući Pražanima i dijaspori u parlament će tesno iznad cenzusa od pet odsto ući i liberali iz TOP09 koji sa sedam poslanika i Gradonačelnici i nezavisni sa šest poslanika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari