Streljaštvo: Finale Svetskog kupa od utorka 1

Finalni turnir Svetskog kupa kojim se po tradiciji završava sezona velikih takmičenja počinje u utorak u Nju Delhiju a Srbiju će predstavljati šestoro strelaca, saopštio je danas Streljački savez Srbije (SSS).

Za finalni turnir kvalifikovali su se: Andrea Arsović (vazdušna puška), Zorana Arunović (MK pištolj 30 metaka precizna + 30 brza paljba), Damir Mikec (vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora), Dimitrije Grgić (vazdušni i MK pištolj slobodnog izbora), Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Stevan Pletikosić (MK puška trostav). Uz strelce je trener Dragan Donević.

Dvoje srpskih strelaca će braniti Kristalne globuse sa prošlogodišnjeg finalnog turnira SK. Na završnom takmičenju 2016. u Bolonji Andrea Arsović je trijumfovala vazdušnom puškom, a Damir Mikec vazdušnim pištoljem.

Više predstavnika od Srbije u disciplinama MK i vazdušnim oružjem imaće samo Kina. Najmnogoljudnija zemlja sveta dolazi je sa 12 strelaca.

Uključujući takmičenja u svim disciplinama (vazdušno, MK oružje i gađanje glinenih golubova) učestvovaće reprezentativci 45 zemalja, a među njima neće biti jedne od velesila u streljaštvu, Rusije, koja je odustala od finala SK.

U svakoj pojedinačnoj disciplini finalnog turnira pravo učešća ima po osam najboljih na osnovu bodova skupljenih tokom godišnjih turnira, zatim branilac pobedničkog trofeja sa prethodnog finala i aktuelni olimpijski šampion, bez obzira na učinak u sezoni. U slučaju odustajanja pozivaju se strelci plasirani ispod osmog mesta, međutim zbog kasnog otkazivanja Rusa u nekim disciplinama će učestvovati i manje od deset takmičara.

Prvi put na finalnom turniru Svetskog kupa biće održano takmičenje mikseva vazdušnom puškom, vazdušnim pištoljem i u disciplini trap u gađanju glinenih golubova. I u ovom delu programa naša zemlja će imati predstavnike, Andreu Arsović i Milutina Stefanovića.

Mešoviti parovi ove godine nisu bili u u zvaničnom programu Svetskog kupa, ali pošto je letos ova disciplina dobila status olimpijske, Svetska streljačka federacija je odlučila da naknadno nađe mesta i za mikseve na finalu SK. Na završni turnir su pozvana po četiri najbolja para u svakoj disciplini sa promotivnih nadmetanja mikseva, održanih na prvom sezonskom SK u Nju Delhiju i na trećem u Gabali. Milutin Stefanović i Andrea Arsović, evropski šampioni, su u Gabali osvojili treće mesto.

Finalni turnir počinje u utorak nadmetanjem mikseva, a završava se u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari