Evropski nalog za hapšenje Todorića 1Foto: HRT

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je, u okviru preduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, prema Zakonu o pravosudnoj saradnji s državama članicama EU, izdalo evropski nalog za hapšenje protiv ivice Todorića, prvookrivljenog hrvatskog državljanina, saopšteno je.

Veće Županijskog suda u Zagrebu danas je donelo odluku o žalbi Državnog tužilaštva (DORH) na odbacivanje istražnog zatvora za 14 osumnjičenih u slučaju Agrokor.

Veće odbilo je žalbu i potvrdilo odluku istražnog sudije, kazao je portparol zagrebačkog Županijskog suda, pa se svih 14 osumnjičenih mogu braniti sa slobode.

Za Ivicom Todorićem u subotu je raspisana poternica, pošto mu je zbog slučaja Agrokor istražni sudija odredio istražni zatvor.

On je nedostupan hrvatskim institucijama, a u medijima se nagađa da se nalazi u Londonu ili u Švajcarskoj.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeno je 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući „Bejker Tili“ (Baker Tilly), koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Svi ispitani su u istrazi odbacili optužbe da su Ivici Todoriću omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi hrvatskih kuna protivpravne koristi.

Među osumnjičenima su i Todorićevi sinovi Ante i Ivan koji su na početku istrage bili izvan Hrvatske, ali su se u međuvremenu vratili i dali iskaz pred zagrebačkim istražiteljima. Stariji sin Ante danas je, prema rečima njegovog advokata, ponovo otišao iz Hrvatske u London, gde živi i radi.

Osnivač posrnulog hrvatskog koncerna najavio je proteklog vikenda putem svog bloga da će se vratiti u Hrvatsku kada završi prikupljanje relevantnih dokaza da bi se „suprotstavio zajedničkom zločinačkom poduhvatu dela političkih elita i njihovih pomoćnika koji se sakrivaju iza institucija države“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari