Katalonija: Pućdemon ne prihvata mere Rahoja 1Foto: EPA-EFE/JJ GUILLEN

Katalonske vlasti se neće povinovati naređenjima španske vlade ukoliko Madrid pokuša da povrati kontrolu nad pokrajinom – rekli su zvaničnici u Barseloni. Portparol ministarstva spoljnih poslova Raul Romeva rekao je za Bi-Bi-Si da centralna vlada postupa protiv volje Katalonaca.

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je da će raspustiti pokrajinsku vladu i uskratiti neke od nadležnosti katalonskog parlamenta. Očekuje se da će španski Senat u petak odobriti mere koje je vlada donela za vikend i izneti predlog da se održe novi regionalni izbori. Parlament Katalonije će se sastati u četvrtak, kada će se odlučivati o tome kakve će korake preduzeti.

Do ove političke krize u Španiji, za koju se smatra da je najveća u poslednjih 40 godina, došlo je pošto je katalonska vlada, koju predvodi Karles Pućdemon, odbila da odustane od proglašenja nezavisnosti nakon referenduma 1. oktobra. U subotu, Rahoj je izjavio da pokreće član 155 španskog Ustava – što je potez bez presedana – koji omogućava da direktna vlast bude nametnuta bilo kojoj od autonomnih pokrajina. Ali, katalonski lideri kažu da to neće prihvatiti. „Kako će Evropska unija moći da se nosi sa takvom situacijom ako do nje dođe? Kako će demokratija EU preživeti i kako oni mogu da ostanu kredibilni ako dozvole da se to dogodi? Ono što ja mogu da vam kažem jeste da narod i institucije u Kataloniji to neće dozvoliti“, izjavio je Romeva za Bi-Bi-Sijev Radio 4.

Romeva je rekao da španska vlada mora da prihvati ishod spornog glasanja. Katalonska vlada je saopštila da je, od 43 odsto glasača koliko je izašlo na referendum, 90 odsto glasalo za nezavisnost. Unionističke stranke koje su dobile oko 40 odsto glasova na izborima u Kataloniji 2015. su bojkotovale glasanje, kao i mnogi koji ne podržavaju nezavisnost, ističući da nije zakonito.

Osim što će Pućdemonu oduzeti sve nadležnosti, centralna vlada će tražiti da preuzme kontrolu i nad katalonskom lokalnom policijom i javnim medijskim servisom TV3. Rahoj tvrdi da mere koje njegova vlada planira da preduzme ne znače da će sama katalonska samouprava biti ukinuta, već da namerava da ukloni ljude koji su pokrajinsku vladu odveli izvan okvira zakona. „Katalonske lidere nije na vlast postavila neka božanska sila, nego su na to mesto postavljeni po Ustavu i Statutu autonomije. Ali oni ne rade u skladu sa tim Ustavom i Statutom autonomije. Oni možda žive u nekoj drugoj stvarnosti, ali politička i zakonska stvarnost je to da će oni biti uklonjeni“, rekla je zamenica premijera Španije Soraja Saenz de Santamaria za španski radio Onda Cero.

Apeli koje su separatistički lideri upućivali tražeći intervenciju međunarodne zajednice do sada nisu imali efekta, a EU je zauzela stav da je to unutrašnja stvar Španije. U međuvremenu, kako javlja dopisnik Bi-Bi-Sija iz Barselone, katalonski lideri pokreta za nezavisnost bi mogli da odluče da upotrebe pokrajinski parlament da proglase nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari