Abe obećava snažan odgovor Severnoj Koreji 1Foto: FRANCK ROBICHON/EPA

Japanski premijer Šinzo Abe obećao je snažne „protivmere“ protiv Severne Koreje, pošto je njegova koalicija ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

Izbori su održani na inicijativu Abea koji je tražio ubedljiviji mandat kako bi se suočio sa „krizama“, u koje spada i pretnja iz Pjongjanga. U poslednjih nekoliko meseci režim Kim Džong Una ispalio je nekoliko raketa preko teritorije Japana.

Abeova koalicija sada kontroliše dve trećine poslaničkih mesta, što premijeru otvara mogućnost da izmeni pacifistički ustav usvojen posle Drugog svetskog rata, prenosi Bi-Bi-Si. „Premijer je prethodno tražio da se postojanje oružanih snaga države formalizuje, što je kontroverzan potez koji je, kako on kaže, neophodan za jačanje odbrane Japana, dok kritičari u njemu vide korak ka remilitarizaciji“, navodi britanski servis.

Govoreći na konferenciji za novinare u Tokiju, Abe je rekao da je pobeda njegove koalicije bila „glas poverenja“ javnosti zasnovan na tome da „ćemo dramatično pokazati protivmere prema pretnji Severne Koreje“. Japanski premijer je rekao da će o tim merama razgovarati sa predsednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trampom, koji treba da poseti Tokio u novembru. Japan će se takođe konsultovati i sa drugim silama, poput Rusije i Kine. Severnu Koreju će Japan, prema rečima njegovog premijera, izložiti „jačem pritisku“. „Osiguraću da japanska javnost bude bezbedna i čuvaću našu državu“, rekao je Abe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari