Osam država EU traži od Mogerinijeve "suzbijanje propagande Rusije" 1Foto: Bojan Cvejić

Hrvatska je među osam država članica Evropske unije koje su potpisale pismo Visokoj predstavnici Federiki Mogerini kojim traže da Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, prenosi Jutarnji list.

U tom pismu, kako navode, posebno se traži da se aktivnosti prošire na području juga Evrope i na Zapadnom Balkanu. Uvid u to pismo imao je briselski portal „EUobserver“. Osim Hrvatske, pismo koje je poslato pre desetak dana potpisala su ministarstva spoljnih poslova Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

Navodi se da su u tom pismu izneli tvrdnju da, „suočeni sa nesmanjenom kampanjom dezinformisanja koju vrši treća strana (Rusija), vidimo hitnu potrebu daljeg jačanja kapaciteta StratKoma EU“.

Jutarnji podseća da je StratKom kancelarija osnovana pri EU, odlukom koju su podržale sve članice, kako bi se otkrile i demantovale neistine koje o EU, kako misle u Uniji, širi Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu sa radom i dve nove filijale EU StratKoma – za Jug i Zapadni Balkan.
Od EU traže veće finansiranje kao i dovoljna sredstva kako bi moglo da se ulaže u inovativne tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari