Ikea se izvinila zbog reklame 1Foto: Beoinfo

Kompanija Ikea se izvinila i povukla kontroverznu televizijsku reklamu u Kini za koju neki smatraju da je seksistička, prenosi Bi-Bi-Si.

Reklama švedskog lanca za proizvodnju nameštaja prikazuje majku koja grdi svoju ćerku što nije “dovela momka kući” da upozna roditelje, što je izazvalo optužbe zbog neosetljivosti prema ženama koje nisu u vezi. Neudate žene, koje se u Kini u kolokvijalnom govoru nazivaju “ostaci žena”, uvek su pod pritiskom da se venčaju u društvu u kojem je brak prioritet.

Iako je Ikea povukla ovu reklamu koja traje 25 sekundi odmah nakon optužbi, kopije snimka se još mogu naći na internetu. Reklama počinje sa napetom scenom porodične večere, kada se mlada devojka okreće ka svojoj majci i zabrinuto joj kaže: “mama…” Majka baca svoje štapiće za jelo i kaže: “ako sledeći put ne dovedeš momka kući, nemoj da me zoveš mama”. Zatim se na vratima pojavljuje lepo obučen mladić sa buketom. Ćerka ga predstavlja kao svog momka nasmejanim roditeljima, koji vade Ikea posuđe i ukrase. Završava se tako što roditelji razdragano sipaju gomile hrane u momkovu činiju za pirinač na stolu, dok njihova zbunjena ćerka gleda.

Reklama, koja se pojavila ove nedelje, odmah je postala glavna tema na internetu i u mejnstrim medijima. “To je diskriminacija protiv samaca i samih žena. Ako vas vaši članovi porodice gledaju sa visine ukoliko nemate momka, kakve vrednosti to ističe”, napisao je jedan korisnik sajta Weibo (jedna od najpopularnijih društvenih mreža u Kini), dok je drugi dodao: “Čak i ako se ovakve stvari događaju u mnogim porodicama, nije prikladno da se od toga pravi reklama jer je to pogrešno”. Ikea je na svom Weibo profilu objavila izvinjenje na kineskom i engleskom jeziku, napisavši da žali “zbog pogrešnog utiska” koji je reklama izazvala. “Svrha ove reklame je da ohrabri mušterije da proslavljaju trenutke u svakodnevnom životu i trebalo je da pokaže kako Ikea može da pomogne svojim kupcima da lako pretvore običnu dnevnu sobu u mesto za proslavu”, piše na Ikeinom profilu i dodaje se da je “ravnopravnost polova fundamentalni deo Ikeine kulture i vrednosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari