Hitler je želeo da bude "socijalista" 1

Adolf Hitler se pridružio nacistima tek pošto ga je odbila druga politička stranka – saznanje je do kog je došao nemački istoričar Tomas Veber.

Kako prenosi Gardijan, Veber, profesor istorije na Univerzitetu u Aberdinu, došao je do dokumenta koji otkriva da je 1919. novoosnovana Nemačka socijalistička partija odbila Hitlera, rekavši mu da ne želi da on bude u stranci niti da piše za njihove novine. Veber tvrdi da bi istorija krenula drugačijim putem da je ova stranka prihvatila Hitlera za člana.

Iako takođe krajnje desničarska, ta „socijalistička“ stranka je bila veća i uspešnija od nacističke. „Hitler je mogao da se zadovolji sa znatno skromnijom ulogom u stranci i samim tim bi postojala manja verovatnoća da ikada dođe na vlast. Godinu pre toga, on nije ispoljavao nikakve liderske kvalitete i bio je zadovoljniji time da izvršava naređenja nego da ih daje“, kaže Veber.

Pošto se Hitler okrenuo nacističkoj stranci i postao njen lider 1921, Nemačka socijalistička partija se naredne godine raspala. „Reč je o priči koja nikada ranije nije otkrivena. To konačno objašnjava njegovo opsesivno ponašanje tokom narednih nekoliko godina prema Nemačkoj socijalističkoj partiji“, dodaje Veber. Drugi funkcioneri nacističke stranke u ranoj fazi su zagovarali spajanje sa Nemačkom socijalističkom partijom koja je tada, početkom dvadesetih godina prošlog veka, bila starija. „Da Hitler nije uporno odbijao da to učini – a u jednom trenutku je i podneo ostavku iz tog razloga – nacistička stranka bi se utopila u nemačku socijalističku stranku i tako nestala, te bi istorija krenula drugačijim tokom“, smatra Veber.

Stvar je dokumentovana u svedočenju Hansa Georga Grazingera, osnivača Nemačke socijalističke partije, koje je Veber pronašao u arhivi Instituta za savremenu istoriju u Minhenu. Veberovo istraživanje će biti objavljeno u njegovoj narednoj knjizi koju će kroz mesec dana izdati Univerzitet u Oksfordu.

„Postojala je sklonost da se Hitlerovo ponašanje, sredinom dvadesetih kada se pridružio nacističkoj stranci, smatra za postupke svojstvene primadoni, koja je potpuno iracionalna i koja – osim što je nadaren govornik – nema mnogo talenta kao političar. U mojoj knjizi pokazaću da je ovo potpuno pogrešno tumačenje cele priče. Hitler je, zapravo, bio vešt političar sklon zaverama koji nikada ne bi oprostio bilo kome ko bi ga izneverio ili izdao i do kraja života bi tražio osvetu“, kaže Veber.

Među njegovim prethodnim knjigama je i ona pod nazivom „Hitlerov prvi rat“, koja je adaptirana u televizijsku mini-seriju. U njoj su predstavljena neobjavljena pisma i dnevnici koje su pisali Hitlerovi saradnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari