Srbija pripada Podunavskom regionu 1Foto: Wikipedia

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je juče u Budimpešti da Dunavska strategija predstavlja jednu od najvažnijih makrostrategija Evropske unije i da je učešće Srbije u njenom okviru veoma važno za našu zemlju.

– Dunavska strategija ima više značenja. Ona nije samo potencijal za rast, ona je kako je to ovde premijer Viktor Orban dobro naglasio, ona je zapravo jedan poseban identitet svih zemalja koje se nalaze u Podunavskom regionu i koje pripadaju centralnoj i jugoistočnoj Evropi – rekla je Joksimović.

Joksimović, koja je učestvovala na Šestom godišnjem forumu makro-regionalne strategije EU za područje Dunava u Budimpešti, smatra da je odlično da Srbija i taj svoj identitet gradi u okviru Evrpske unije, u okviru evropskog puta jer podunavski region čine zemlje od Nemačke preko Austrije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske do Moldavije i Ukrajine.

– Mi tu pripadamo i mislim da je jako dobro da fondove koji stoje na raspolaganju koristimo, iako nisu dovoljno iskorišćeni. Čini mi se da nije još dovoljno nije iskorišćena ova strategija, ali je važno da smo tu, da smo prisutni i da smo prepoznati kao zemlja koja zaista vidi potencijal rasta u regionu u kojem se nalazimo – rekla je Joksimović, dodajući da to nije samo region Zapadnog Balkana.

„To je region Jugoistočne i Centralne Evrope i Podunavski region, gde Srbija zaista može da ima jedno važno mesto i u razvojnom smislu i u smislu građenja našeg evropskog dodatnog identiteta“, navela je ona.

Regionalna, međuregionalna, unutarregionalna saradnja nešto je što je i gradilo Evropsku uniju i na čemu su brojne zemlje izgradile svoju pripadnost Evropskoj uniji, zaključila je ministarka.

Srbija za Mađarsku najbliža EU

Jadranka Joksimović izjavila je da je danas u Budimpešti, tokom razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, istaknuto da je Srbija za Mađarsku najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

„Moram da napomenem da je premijer Orban ovde posebnu čast ukazao našoj delegaciji, ali i Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji i čak nekoliko puta ponovio da Mađarska vidi Srbiju kao najozbilnijeg kandidata za članstvo i kao zemlju koja pripada i evropskom prostoru, i sutra i Evropskoj uniji“, istakla je ministarka Joksimović.

Kako je naglasila, bilaterlani odnosi su izvanredni.

Prema njenim rečima, za to su najviše zaslužni Aleksandar Vučić, sada kao predsednik, a ranije kao premijer, i Orban, jer su gradili stabilne i trajne odnose.

To nam „mnogo znači u pogledu našeg regionalnog pozicioniranja i u pogledu našeg evropskog puta, a posebno u pogledu naših ljudi, dakle građana Srbije koji su mađarske nacionalnosti i koji su spona naše saradnje“, naglasila je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari