Zbog energetske stabilnosti sa EU, ali i ostalima 1Foto: EPA

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas u Budimpeđti, učestvujući na Šetom godišnjem Forumu EU Strategije za Dunavski region da je za građane Srbije ključno pitanje da li će posle 2020. godine imati stabilan izvor snabdevanja gasom.

Zbog toga je važno raditi i na regionalnim projektima poštujući obaveze iz Trećeg energetskog paketa EU, dodala je ona. Ta godina inače se smatra prekretnicom jer ističe postojeći ugovor između Ukrajine i Rusije o nabavci gasa po povoljnim cenama. Komplikacije između ove dve zemlje po tom pitanju mogle bi da energetski ugroze celu Evropu.

– To je višestruko značajano za nas. Mi smo zemlja kandidat, imamo obaveze u okviru Poglavlja 15 i usklađivanja sa Trećim energetskim paketom, ali sa druge strane, ključno pitanje koje će nam postaviti naši građani je da li ćemo imati stabilan i predvidiv izvor snabdevanja gasom posle 2019/2020. godine – rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je u Budimpešti razgovarala o regionalnim projektima iz oblasti gasnog snabdevanja, o interkonektorima, između ostalog i o projektu od posebnog značaj za Srbiju, o interkonektoru između nas i Bugarske. Kako kaže, taj interkonektor neće rešiti problem do kraja, ali je i te kako doprinos diversifikaciji gasnog snabdevanja. Podsetila je da je projekat u dobroj meri finansiran iz sredstava EU, odnosno IPA fondova, a kofinansiran je iz budžeta Srbije.  Pripreme idu dobro iako je bilo nekih problema i kašnjenja, ocenila je Joksimović, ističući da je Srbija politički i finansijski posvećena uspostavljanju dugoročne energetske sigurnosti. Kako je istakla u Budimpešti, da bi to postigli pregovaraćemo sa svim relevantnim činiocima i u EU i van nje.

– Nažalost, Južni tok je obustavljen, a cilj je da se uspostavi dugoročna energetska stabilnost. Mi smo veoma zavisna zemlja u uvozu gasa i nafte. Potrebne su nam regionalne interkonekcije između susednih zemalja. Ti projekti zahtevaju ogromna sredstva, a nisu profitabilni. To je problem, ali nemamo izbora, ako hoćemo energetsku bezbednost- rekla je Joksimovićeva.

Iako je rekla da je nesumnjivo da Srbija svoju poziciju gradi u odnosu na obaveze koje ima u okviru evropskih integracija, Joksimovića je dodala da, sa druge strane, postoji realnost koju su prepoznali i drugi, ne samo kandidati, već i članice, da je zaista velika zavisnost svih zemalja u podunavskom regionu od uvoza gasa. To treba da bude uvaženo i razumevano i od strane EU i naših partnera, smatra srpska ministarka.

– U tom smislu, naš dijalog je veoma aktivan i sa evropskim partnerima, ali i sa svim regionalnim projektima, uključujući i Turski tok, u kojem i Mađarska učestvuje kao partner, jer je i njihov nacionalni interes da imaju stabilnije snabdevanje gasom, tako da je u svakom slučaju Srbija pouzdan partner i sarađuje i sa evropskim partnerima, ali i sa svima koji u regionalnom smislu mogu da obezbede izvesnije i stabilnije snabdevanje – rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da srpska vlada posebno radi na projektima diversifikacije, jer je to za svaku zemlju pojedinačno od najvećeg interesa.

 

Rozmer: Laka rešenja nisu uvek najefikasnija

Andraš Rozmer iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) ocenio je da dunavski region napreduje ka budućnosti u kojoj energetska sigurnost neće više biti problem, ali je upozorio da on istovremeno ima tendenciju da se okreće lakim rešenjima koja su primamljiva, ali nisu uvek najefikasnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari