Terorista u Njujorku napao u ime ID 1Foto: EPA-EFE JASON SZENES

Uzbečki imigrant koji je optužen da je u NJujorku kamionom pokosio ljude na biciklističkoj stazi i ubio osmoro, „učinio je to u ime ISIS“ i pratio je interenet instrukcije ekstremističkih grupa da napiše posebno pismo, saopštila je danas policija a piše AP.

Islednici, u međuvremenu, su bili u bolnici gde je smešten 29-togodišnji Sajfulo Saipov, nastojeći do dođu do informacija o napadu u utorak u blizini memorijala Svetskog trgovinskog centra gde je takođe 12 ljujdi ranjeno. Saipova je upucao polcajac posle iskakanja iz iznajmljenog kamioneta.

Džon Miler, pomoćnik policijskog komesara za obaveštajne poslove, rekao je da je Saipov ostavio notes u kome je rukom na arapskom ispisana, simbolima i rečima, ključna parola Grupe Islamska država, odnosno ISIS, „trajaće večno“.

„To dokazuje da je Saipov planirao ovo nedeljama unazad. On je učinio to u ime ISIS“, rekao je Miler citirajući beleške.

Unazad nekoliko godina, ISIS je podsticao sledbenike preko interneta da koriste vozila ili drugo što im je na dohvat ruke da ubijaju ljude u državama u kojima žive. Engleska, Francuska i Nemačka bile su poprište napada vozilima u poslednjih godinu dana.

„On je sledio, gotovo doslovno, instrukcije koje je ISIS ranije postavio na kanale društvenih mreža sa instrukcijama za sledbenike kako izvesti takav napad“, izjavio je Miler.

U napadu u utorak, Saipov je vozio kamionet velikom brzinom skoro milju dugačkom biciklističkom stazom, obarajući bicikliste i pešake, a zatim je udario u školski autobus.

Gradonačelnik Bil de Blasio nazvao je to „kukavičkim činom terora“. Miler je izjavio da Saipov nikada nije bio predmet istrage njujorške policije ali se pojavilo da ima nekih veza sa ljudima koje je policija istraživala. Posledice su dobile političko značenje u sredu kada je predsednik Donald Tramp rekao da je Saipov došao u SAD kroz program “ lepote Čaka Šumera“, Tramp je to nazvao referencom vrha Demokrata u Senatu.

Program datira iz 1990. Kada je republikanski predsednik Džordž H.W. Buš potpisao dvopartijski imigracioni akt. Tramp zahteva strožije imigracione mere bazirane na stvarnim zaslugama i rekao je da će tražiti od kongresa da okonča program. Šumer, koji predstavlja NJu Jork, izjavio je da on oduvek veruje da imigracija „jeste dobra za Ameriku“.

U brojnim napadima ekstremista širom sveta, azilanti se pojavljuju kao „vukovi samotnjaci“ ispirisani ali ne i direktno vodjeni od Islamske države. U nekim slučajevima nisu imali kontakt ni sa kakvom grupom. Guverner Andrju Kuomo rekao je da je Saipov “ radikalizovan kog kuće.

Jutro posle krvoprolića, gradski lideri obećali su da NJujork neće biti zastrašen i pozvali su njujorčane da u sredu uveče nastave proslavu Noći veštica. Takođe, oni su saopštili da će nedeljni NJujorški maraton sa 50 hiljada učesnika i pretpostavljenih preko 2 miliona gledalaca, biti održan prema redosledu.

„Nećemo se uplašiti. Ništa nes neće oboriti“, rekao je de Blazio. Iako je gradonačelnik izjavio da nema verodostojnih pretnji bilo kakvim naknadnim napadima, policija je najavila raspoređivanje snajperskih timova, pasa obučenih za traženje bombi, helikoptera, barikada kamiona punih peska i drugih mera bezbednosti duž maratonske rute, u podzemnoj železnici i drugim mestima.

Šef njujorške policije Džejms O’Nil apelovao je građane da budu opezni i jave policiji ako vide “ nešto što ne izgleda dobro“. Među stradalima u njujorškom napadu je pet ljudi iz Argentine, jedan iz Nemačke i dva Amerikanca, saopštile su vlasti. Devet osoba je hospitalizovano u ozbiljnom ili kritičnom stanju, sa povredama koje su uključivale izgubljene udove i rane na glavi, grudima i vratu.

Zbog istrage je zatvoreno oko dva kilometra autoputa u Donjem Menhetnu. Vlasti su takođe pretažile stan u zgradi u NJu Džersiju i kombi na parkingu kućnih skladišta u NJu
Džersiju. NJujorčani su se u sredu probudili u prisustvu teškog policijskog prisustva oko Svetskog trgovinskog centra i na drugim mestima oko grada.

Oni koji trče i biciklisti koji koriste popularnu biciklističku stazu za vežbanje pre no što su ih sa mesta zločina preusmerili polcajci stacionirani na barikadama severno od mesta gde je počelo divljanje. Dejv Harti, 57, koji radi u finansijama, rekao je da svakog jutra stazom vozi svoj bicikl.

„Sjajno je biti u gradu i imati takav mir“, rekao je. Što se tiče napada, on je izjavio: „To je zbrkan svet u kome živimo ovih dana. Deo mene je iznenađen što se to i češće ne dešava“.

Saipov, ne baš bujne brade je iz tvrdo- muslimanskog Uzbekistana i došao je u Sjedinjene Države legalno 2010. godine, saopštila je policija. On ima vozačku dozvolu u Floridi, ali je očigledno živeo u NJu Džersiju, saošteno je.

On je stalni zakoniti stanovnik SAD. Zvaničnik policije saopštio je da ima dvoje dece i ženu i da se preselio sa Floride u junu. Službenik nije bio ovlašc?en da razgovara o detaljima istrage i govorio pod uslovom da ostane anoniman. Dokumenti pokazuju da je Saipov bio profesionalni vozač kamiona i da je osnovao dva preduzeća u Ohaju. Takođe je vozio za Uber.

Mirahmat Muminov (38), iz Stov-a u Ohaju, rekao je da poznaje Saipova jer su obojica Uzbekistanci vozači kamiona. On je opisao Saipova kao nezadovoljnog mladića čiji se posao raspada i koji „nije bio zadovoljan svojim životom“. Muminov je rekao da je Saipov izgubio osiguranje za svoj kamion pošto je poskupelo zbog nekoliko saobraćajnih kazni, a kompanije su prestale da ga zapošljavaju.

Muminov je izjaio i da je od prijatelja Saipova čuo da je motor u kamionu Saipova propao pre nekoliko meseci u NJu Džersiju. Muminov je kazao da je Saipov ulazio u svađe sa svojim prijateljima i porodicom, zbog čak i malih stvari, poput odlaska na izlet u uzbeksku zajednicu.

„Imao je naviku da se sa svima ne slaže „, rekao je Muminov.

Rekao je da su se on i Saipov ponekad raspravljali o politici i svetskim poslovima, uključujući i Izrael i Palestinu. Rekao je da Saipov nije govorio o ISIS-u, ali da može reći da je imao radikalne stavove, izveštava AP iz NJujorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari