Site name

Dodik: Ustav nije separatistički, ali će omogućiti secesiju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će taj entitet sledeće godine započeti izradu novoga Ustava koji “neće biti separatistički”, ali će omogućiti i otvaranje pitanja secesije, čime je ponovo pokrenuo rasprave o ambicijama o otcepljenju od BiH.

3

Piše: Danas Online/ N1

05. novembar 2017. 15:22

Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Dodik je učestvujući na naučnom skupu na Pravnom fakultetu u Banjaluci izjavio da “novi ustav Republike Srpske neće biti secesionistički, ali će omogućiti da se može baviti pitanjem secesije”, prenosi Hina.

Na predlogu novog ustava RS počeće da se radi sledeće godine jer sadašnji, nastao 1992, "ne odgovara potrebama naroda koji živi na tom području". Kako navode, osporio je nadležnosti državnih institucija BiH.

"BiH nema svoj teritoriju, jer teritorija pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH. BiH ima samo granice što govori o tome da se taj okvir treba poštovati u svakom segmentu delovanja i rada u okviru BiH", kaže Dodik.

Predsednik Republike Srpske kritikovao je posredovanje visokih međunarodnih predstavnika koji su, prema njegovim rečima, neustavno oduzeli značajan deo nadležnosti entiteta i preneli ih na nivo države.

"Osnovni problem u funkcionisanju današnje BiH ogleda se u neovlašćenom prepravljanju i proširivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma", smatra Dodik.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

zmitjkoe

05. novembar 2017.

Pućdemon na bosančeroski način.

zmiu ga loma

05. novembar 2017.

LUD , ZBUNJEN , NORMALAN....CUJ NIJE SEPARISTICKI ALI CE OMOGUCITI SECESIJU... PA IMA LI IKO DA OBJASNI OVOM COVIJEKUSTA ON PRICA

Milivoje Radaković

06. novembar 2017.

Ovaj nije toliko glup da ne zna da nad njegovim ustavom, kakav god bio i šta god u njemu pisalo, stoji dejtonski sporazum koji secesiju bezuslovno isključuje, ali nije ni toliko glup da ne zna koliko mu je publika glupa i neobaveštena.