Kriva je "bolest" 1Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Američke vlasti identifikovale su Devina Patrika Kelija kao napadača koji je u Teksasu ubio 26 osoba, a ranio 20 u baptističkoj crkvi u Saterlend Springsu. Među ubijenima ima dosta dece, stradala je i jedna trudnica, kao i četrnaestogodišnja kćerka pastora ove crkve.

Najmlađa žrtva ima pet, a najstarija 72 godine. U policijskoj akciji nakon masakra policija je ubila Kelija. On je, tvrdi policija, upucan pošto je odbio da baci oružje. Kako se navodi, Keli je bivši pripadnik Vazduhoplovnih snaga američke vojske odakle je otpušten zbog navodnog napada na svoju suprugu i dete, naveli su zvaničnici. Portparolka Vazduhoplovnih snaga En Stefanek kazala je da je on služio zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana nakon tog incidenta. Na kraju je zbog lošeg ponašanja otpušten iz službe, a oduzet mu je i čin. Stefanekova je dodala da je Keli radio u odseku za logističku spremnost u vazduhoplovnoj bazi u Novom Meksiku od 2010. sve do 2014. kada je dobio otkaz. Bio je odgovoran za poslove kretanja putnika, tereta i ličnu imovinu u vojnom transportu. Istragu o napadu sprovodi FBI, a reč je o najvećem masovnom ubistvu u istoriji Teksasa, ali i nekom verskom objektu u Americi.

Zvaničnici navode da nije zabeleženo da je Keli povezan sa nekom terorističkom grupom, a u toku je istraga postova koje je Keli objavljivao na društvenim mrežama. Američki mediji tvrde da se osumnjičeni nedavno hvalio na društvenoj mreži Fejsbuk puškom nalik NA AR-15.

Napadač je, navodi se, „bio u punoj ratnoj opremi“, a ispalio je više od 30 hitaca iz poluatomatskog oružja. U Teksasu važe veoma liberalni zakoni o naoružanju, pa je moguća kupovina pištolja, pušaka i municije bez dozvole, a jedini uslov je navršenih 18 godina. Napunjeno lično naoružanje je dozvoljeno nositi u vozilu bez posebnih dozvola, dok je za nošenje na vidljivom mestu potreban takozvani LTC (licenca za nošenje).

„Mentalna bolest, a ne puška“ glavni je krivac za masakr u crkvi u Teksasu, kazao je američki predsednik Donald Tramp nazivajući napadača „poremećenim pojedincem“. „Mentalna bolest je vaš problem ovde. To je zasnovano na preliminarnim izveštajima veoma poremećene osobe. U našoj zemlji imamo mnogo mentalnih problema, kao i u drugim zemljama. Ovde nije reč o situaciji sa oružjem“, kazao je Tramp, koji trenutno boravi u Japanu u okviru turneje po Aziji. Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je saučešće porodicama žrtava i izrazio solidarnost sa narodom SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari