Tramp: Razgovori o atomskim podmornicama 1Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Američki i južnokorejski predsednici Donald Tramp i Mun Dže In su se složili o otvaranju razgovora „na radnom nivou“ o mogućnosti da Seul kupi atomske podmornice, saopšteno je danas iz kabineta šefa južnokorejske države.

Tramp i Mun su razgovarali i o mogućnosti kupovine izviđačke opreme, kako bi se Seul efikasnije suočio sa pretnjama iz Severne Koreje, navodi se u saopštenju.

Mun je posle razgovora sa Trampom izjavio da je postignut dogovor o saradnji u jačanju odbrambene moći Južne Koreje kupovinom i razvojem modernog oružja, javlja AP.

Tramp je danas u Seulu odustao od agresivnih izjava o Severnoj Koreji i nagovestio spremnost za pregovore, pošto je pozvao Pjongjang da „sedne za sto“ i „postigne sporazum“.

Tramp je zatražio od Severne Koreje da odustane od programa razvoja atomskog oružja, ali je apokaliptičke pretnje zamenio optimizmom, uz poruku „na kraju, sve će se srediti“.

Mada je poručio da će SAD upotrebiti vojnu silu ako bude potrebno, Tramp je iskazao spremnost da se rastuće napetosti sa Pjongjangom reše diplomatskim putem, javlja AP.

Za Severnu Koreju je razumno da sedne za sto i postigne sporazum koji je dobar za njen narod i ceo svet. Vidim određene pokrete, rekao je Tramp na konferenciji za novinare, uz konstataciju da je ostvaren „veliki napredak“.

Tramp je naglasio da su SAD poslale u region tri nosača aviona i atomsku podmornicu, ali je dodao: „Nadam se da nećemo morati da ih upotrebimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari