Republika Srpska: Van snage odluka o referendumu 1Foto: www.wikipedia.org

Skupština Republike Srpske, posle maratonske sednice, usvojila je rano jutros odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za odluku o stavljanju van snage sprovođenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i odluku o izboru člnova referendumske komisije glasalo je 46 poslanika, dok je 25 bilo protiv, prenosi RTRS.

Nakon što je skupština RS jutros suspendovala odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, opozicija u RS je navela da odluka nije suspendovana, nego bezuslovno poništena na zahtev zapadnih diplomata koji su zapretili vladajućoj koaliciji sankcijama,javlja Klix.ba.

Poručili su da je politika SNSD smetnja budućnosti RS i da se ovaj entitet može nadati normalnom životu tek kada oni postanu prošlost.

„Ambasadorkaa SAD Morin Kormak pre nekoliko dana je poručila Miloradu Dodiku da ne prihvata nikakvu suspenziju referenduma, nego traži da se on stavi van snage. Vladajuća većina je donela odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu, to znači da su ga bezuslovno poništili, izjavio je Dragan Čavić (NDP).

Vukota Govedarica (SDS) je istakao da vladajuća koalicija nikada nije ni imala ozbiljne namere da održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

„Dodik je saopšio javnosti da neće ići u sprovođenje odluke o referendumu jer bi ona mogla dovesti do nesagledivih posledica i odvesti RS u potpunu izolaciju, a samo sedmicu kasnije je shvatio da je razgolićen i pokušao je kompletnu odgovornost svaliti na opoziciju“, izjavio je on.

Prema iozveštaju RTRS, na sednici su prihvaćeni zaključci klubova poslanika SNSD, DNS, SP i SDS-K u kojima se navodi da je potrebno odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH vratiti na dnevni red i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih važnih političkih subjekata sa sedištem u RS zastupljenih u skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Jedan od zaključaka je i da Narodna skupština podržava inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prihvaćen je i zaključak da su optužbe i presude takozvanog pravosuđa na nivou BiH očigledan dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta celokupnog pravosuđa, čime se stvara još veće nepoverenje, udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH.

Obje tačke dnevnog reda okončane su jutros posle četiri časa, nakon gotovo 18 časovne diskusije koja je u prvom delu sednice obilovala oštrom raspravom između poslanika stranaka opozicije s jedne i, s druge strane, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke, Željke Cvijanović, naveo je RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari