Ankara insistira na izručenju Gulena 1Foto: EPA/ GAILAN HAJI

Turski premijer Binali Jildirim juče je odluku Sjedinjenih Država da ponovo počnu da izdaju vize u Turskoj, ocenio kao pozitivnu.

On je, međutim, ponovio da bi Vašington Ankari trebalo da izruči propovednika Fetulaha Gulena kojeg Turska smatra odgovornim za pokušaj puča 2016. „Ograničeno ponovno izdavanje viza između SAD i Turske pre naše posete može se smatrati pozitivnim pomakom“, rekao je Jildirim novinarima pre nego što je krenuo u SAD, gde treba da se sastane sa potpredsednikom Majkom Pensom.

Vlada SAD je u ponedeljak saopštila da će ponovo uvesti „ograničene usluge vize“ u Turskoj pošto je dobila garancije bezbednosti osoblja. Vašington je obustavio izdavanje viza u Turskoj u oktobru, navodeći kao razlog pritvaranje dvojice lokalnih službenika. Turska vlada je saopštila da će postupiti slično i ukinuti svoju zabranu izdavanja viza u SAD. Međutim, Jildirim je ponovio stav Turske da ne pruža nikakva osiguranja za Vašington. „Obe države su pravne, i procedure se sprovode u skladu sa zakonom“, rekao je Jildirim.

U maju je uhapšen jedan prevodilac u američkom konzulatu u južnoj pokrajini Adana, a nakon toga jedan zaposleni u američkoj agenciji za suzbijanje droge (DEA) je pritvoren u Istanbulu, obojica pod optužbom da su povezani sa pokušajem puča. Ambasada SAD tvrdi da su optužbe neosnovane.

Gulen živi u Pensilvaniji od 1999, a Ankara ga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara 2016. Američki zvaničnici kažu da su sudu neophodni adekvatni dokazi da bi se odredilo izručenje. Jildirim je rekao da će se tokom njegove posete Americi razgovarati o Gulenovom izručenju, kao i o sudbini nekih turskih građana koji su uhapšeni u SAD, a tu se, kako navodi Rojters, misli na bogatog trgovca zlatom i izvršnog direktora državne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari