EU sprema "crnu listu" zbog Rajskih papira 1Foto: EPA

Evropska unija se priprema da u decembru objavi „crnu listu“ poreskih rajeva, posle obelodanjivanja „Rajskih papira“, kako bi se stalo na put izbegavanju plaćanja poreza, a što bi moglo dovesti i do odgovarajućih sankcija za zemlje koje su na toj listi, objavio je danas EUobserver.com.

„Holandska šema je zabranjena po pravilima koja smo usvojili. To pravilo se mora primeniti što pre. To je moja poruka“, rekao je evropski komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovisi, posle sastanka ministara finansija danas u Briselu.

U okviru afere „Rajski papiri“ holandski list Trouv, otkrio je saradnju tamošnje vlade sa kompanijom Najki, kojoj je poslednjih 18 godina omogućeno da zadrži ekstraprofit veći od pola milijarde dolara.

„Svaki put se ražalostim kada saznam da neko ne plaća porez. Još ne znamo da li je tu kršen zakon, jer poslovanje u poreskim rajevima, ipak, nije nelegalno“, naveo je danski ministar Karsten Lauricen.

U aferi „Rajski papiri“ obelodanjeno je više od 13 miliona dokumenata, u kojima se pominje 120 hiljada ljudi i kompanija, među kojima su i političari, sportisti, pevači i članovi kraljevskih porodica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari