Istrage u mnogim zemljama o Rajskim papirima 1Ilustracija: KRIK

Reakcije na „Rajske papire“ stižu sa svih strana, dan po objavljivanju dokumenata Trampov saradnik Vilbur Ros, za koga je isplivalo da je transportovao ulje i gas za rusku firmu blisku Putinu čiji su akcionari bili pod američkom suspenzijom rekao je da će „najverovatnije prodati udeo koji ima u kompaniji“.

Kako se navodi na sajtu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkog novinarstva (ICIJ), Pjer Moskoviči, zadužen za ekonomiju i finansije u Evropskoj komisiji, rekao je da je „zgrožen, ali ne i iznenađen“ rezultatima istraživanja. „Vreme je da EU poradi na mehanizmima protiv utaje poreza“, naglasio je on na Tviteru.

Da će pokrenuti istrage najavili su i u Španiji, Australiji, Indiji, kanadska poreska agencija najavila je da se „neće uzdržavati od istraživanja“ gotovo 3.000 pojedinaca i kompanija iz Kanade koji su se našli u Rajskim papirima. Nemački zvaničnici su zatražili dokumenta od novinara Zidojče cajtunga ne bi li takođe pokrenuli istragu protiv onih koji se nalaze na listi osumnjičenih za utaju poreza.

Pre dva dana nemački list Zidojče cajtung i ICIJ objavili su Rajske papire, istraživanje na kom je radilo 380 novinara iz celog sveta i tokom kog je pregledano više od 13 miliona dokumenata pronađenih u dve kompanije koje su otvarale firme u of-šor zonama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari