O kojim državama je Tramp najviše tvitovao? 1Foto: EPA-EFE / KIYOSHI OTA

Američki predsednik Donald Tramp, za manje od godinu dana od kada je izabran, pomenuo je u svojim tvitovima do sada ukupno 44 države, među kojima još nije bila Srbija.

BBC je na svoj sajt postavio softver putem kojeg se mogu pretražiti zemlje sa čijim je predstavnicima Tramp imao sastanke ili se čuo telefonskim putem, ali i države koje je pomenuo na društvenoj mreži Tviter, koju svakodnevno koristi u komunikaciji sa javnošću i time izaziva veliku pažnju. U rezultatima pretrage može se videti i koliko je puta koju zemlju pomenuo u svojim tvitovima i šta je tačno pisao o njima.

„Šta je američki predsednik rekao u javnosti o drugim zemljama glavni je činilac međunarodne diplomatije u poslednjih 100 godina“, ocenjuje BBC u opisu alatke kojom se pretražuju zemlje.

Uvidom u rezultate pretrage može se videti da je Tramp do sada najviše puta na Tviteru pomenuo Rusiju, čak 74 puta, nakon koje sledi Severna Koreja o kojoj je tvitovao 47 puta za manje od godinu dana. Kina je na trećem mestu sa 24 pominjanja na omiljenom kanalu za komunikaciju američkog predsednika. Slede Francuska sa 17 tvitova, Iran sa 15, Japan sa 14, Meksiko sa 13 pa Sirija sa 12 i Nemačka sa 11 navođenja.

Po osam Trampovih tvitova „zaslužile“ su Kanada i Izrael, sedam Južna Koreja, po šest Australija, Jordan, Poljska, Saudisjka Arabija i Velika Britanija, pet Egipat, a po četiri Irak i Ukrajina. Po tri objave na Tviteru bile su posvećene Kubi i Španiji, dok je po dva puta pomenuo Grčku, Indiju, Italiju, Libiju, Katar, Somaliju, Švedsku i Venecuelu.

U po jednom tvitu pomenute su i Avganistan, Argentina, Kolumbija, Danska, Gruzija, Irska, Jamajka, Kuvajt, Pakistan, Palestina, Panama, Sudan, Turska i Jemen.

Pretraga pokazuje da o Srbiji Donald Trampa još ništa nije tvitnuo.

O kojim državama je Tramp najviše tvitovao? 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari