Tramp u Kini: Ovo je dan žrtava komunizma 1Foto: LINTAO ZHANG/POOL/EPA-EFE

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je današnji dan „danom žrtava komunizma“, povodom 100-godišnjice Oktobarske revolucije u Rusiji. On je

„U prethodnih 100 godina, komunistički totalitarni režimi širom sveta ubili su više od 100 miliona ljudi i izložili još nebrojeno mnogo eksploataciji, nasilju i neviđenom uništenju. Danas se sećamo svih onih koji su umrli i svih onih koji nastavljaju da pate pod komunizmom“, saopštila je Bela kuća, prenosi AFP.

Bela kuća objavila je saopštenje dan pre nego što je predsednik Tramp napustio Južnu Koreju i zaputio se za Kinu, koja je komunistička država od 1949. godine.
Predsednik SAD se trenutno nalazi na 12-dnevnoj turneji kroz Aziju.

Tramp je ranije nazivao kineskog predsednika Si Đinpinga „prijateljem“, a danas ga je pohvalio, rekavši da puno pomaže u rešavanju krze sa Severnom Korejom, navodi AFP.

Nakon kratkog primirja sa Kinom u ekonomskim sporovima zbog Severne Koreje, predsednik Amerike Donald Trump stigao je danas u Peking, usred pregovora o trgovini, sa ograničenim izgledima za napredak, piše Asošijeted pres.

Napetosti između dve najveže ekonomije na svetu izazivaju uznemirenost meru globalnim kompanijama i zagovornici slobodne trgovine da bi mogli da se povuku u protekcionizam i povuku rast naniže.

Vašington optužuje Peking za nazadovanje u obećanjima o otvaranju tržišta, a Tramp je prošle nedelje rekao da je prošlogodišnji trgovinski deficit SAD-a sa Kinom 347 milijardi dolara i da je „toliko loše da je neprijatno“.

„Ne želim da posramljujem nikoga četiri dan pre nego sletim u Kinu ali to je strašno“, rekao je Tramp.

Njegova vlada podigla je uvozne takse za kinesku aluminijumsku foliju, nerđajući čelik i šperploče i istražuje da li Peking nepravilno pritiska strane kompanije da predaju tehnologiju.

U razgovorima o trgovini tokom dvodnevne posete, vlada kineskog predsednika Si Đinpinga verovatno neće ponuditi dovoljno „da smiri američke pregovarače“, rekao je Džon Dajvis iz BMI Resrča.

„To će verovatno dovesti do „više protekcionističkih mera SAD“, rekao je Dejvis.

Dok Tramp traži način da učvrsti nestabilnu podršku u javnom mnjenju, kineski lider na sastanaku za cilj ima politički dijalog.

Vladajuća komunistička partija upisala je Siovo ime u ustav na kongresu prošlog meseca, dajući mu status jednak Mao Cetungu, osnivaču komunističke partije, i Deng Ksiaopingu, koji je 1979. otpočeo ekonomske reforme.

To, zajedno sa planovima za razvoj električnih automobila i drugih tehnologija predvorenih vladom, zabrinjava strane kompanije zbog toga što ih Peking istiskuje iz perspektivnih oblasti ekonomije, piše AP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari