Grabar-Kitarović: Hrvatska predugo stoji 1Foto: EPA/F. KESTUTIS VANAGAS

Predugo stojimo, drugi nas prestižu, ili nam sve više odmiču, rekla je u Opatiji predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je kritikovala skoro svaki aspekt ekonomije, ali i društva.

„Slika nam nije blistava. Naprotiv“, rekla je Grabar Kitarović na savetovanju o ekonomiji Hrvatske i ukazala da su svi ekonomski parametri Hrvatske među najnižim u Evropi.

„Imamo jedu od najnižih stopa aktivnosti radne snage. Udeo ljudi s rizikom od siromaštva među najvišima je u EU“, rekla je Grabar-Kitarović.

„Kakvu perspektivu imaju mladi kad s najvišom prosečnom dobi u EU napuštaju roditeljski dom. Hrvatska ima skoro najniža socijalna davanja za mlade u EU. Još više zabrinjava to što u tim davanjima nema davanja za obrazovanje već se zadržavamo na davanjima za nezaposlenost i invalidnost. Među najslabijima smo u testovima iz matematike u EU. Dok drugi napreduju, mi stojimo na začelju. Ostajemo nekonkurentni u području ljudskih resursa“, rekla je ona.

Nakon nekoliko godina rasta Hrvatska je pala za osam mesta na Doing Business listi. Ispred nas su mnoge države koje nismo smatrali konkurencijom. Danas oni tako mogu gledati na nas. Druge su države su napravile puno jače reforme i veće pomake na listi“, rekla je Grabar Kitarović.

Strukturne reforme postale su toliko apstraktne da se u javnom prostoru i ne osete, ocenila je predsednica Hrvatske i istakla da je ključni problem manjak kapaciteta države i javne uprave na svim nivoima.

Hrvatskoj treba politička vizija i odlučnost, hrabrost i otpor populističkim politikama, nepopuštanje pred ucenama, povećanje kapaciteta državne i javne uprave, rekla je Grabar-Kitarović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari