Site name

Britanija šalje "tajfune" u Rumuniju

- Velika Britanija će zbog "porasta ruske samouverenosti“ u Rumuniju poslati četiri lovca radi patroliranja Crnim morem, saopštio je britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson, prenosi Sputnjik.

2

Piše: S. D.

Brisel 08. novembar 2017. 18:32

  Britanija šalje "tajfune" u Rumuniju

Foto: EPA/ MARCIN BIELECKI

"Velika Britanija je intenzivirala napore kako bi osigurala bezbednost Evrope, a danas objavljuje novi paket mera kojim dokazuje da nastavlja da igra ključnu ulogu u tom zadatku“, navodi se u komentaru Vilijamsona. On je obećao da će detaljno predstaviti mere na sednici ministara odbrane NATO-a u Briselu. Prema rečima Vilijamsona, Britanija podržava svoje saveznike, šaljući u Rumuniju lovce "Tajfun“, podržavajući mirovne operaciju na Kosovu i pridružujući brod "Oušen“ stalnoj grupi NATO-a.

"Tajfuni“ će stići u Rumuniju narednog leta. "Oušen“ će se vratiti u sastav grupe NATO-a nakon plovidbe po Karibima gde je pomagao stradalima od uragana. Od sledeće godine Velika Britanija će formirati specijalnu jedinicu za operativno reagovanje na Zapadnom Balkanu.

"To znači da će 600 vojnika biti spremno da operativno reaguje u regionu“, dodali su u resoru. Navedeno je da će jedinica dopuniti snage koje su "već bazirane na Kosovu“ i snage evropske misije u Bosni i Hercegovini.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Дуле

09. novembar 2017.

То је све ради осигурања Европе од севернокорејских и иранских ракета.

Java

10. novembar 2017.

Informacija je stara, u bazi kod Konstance nalazi se cela eskadrila, ovo je damo rotacija postojecih sredstava. Rumuni su ocajni, secaju se dobro stare poslovice, da su Rusi losi saveznici ali mnogo gori neprijatelji....