Nemačka priznaje treći pol 1Foto:vikipedia

Veliki uspeh za inicijativu „Treća opcija“ – nemački Savezni ustavni sud složio se da interseksualnim ljudima ubuduće treba dati odgovarajuću rubriku u knjigama rođenih.

Interseksualnim ljudima, koji nisu muškarci niti su žene, trebalo bi da bude omogućeno da se, kada je reč o rodnom identitetu, registruju kao „inter“ ili „različiti“, odlučile su sudije u Karlsrueu, kako je danas objavljeno. Sud se u odluci pozvao, prenose nemački mediji, na prava ličnosti zaštićena Osnovnim zakonom, odnosno ustavom.

Vlada je objavila da će poštovati odluku suda, što znači da će Nemačka postati prva evropska zemlja koja će zakonski priznati treći pol.

Odluka je doneta na osnovu zahteva koji je podnela inicijativa „Treća opcija“. Ta grupa se od 2014. borila za priznavanje „trećeg pola“, a Savezni vrhovni sud je njen zahtev odbacio uz obrazloženje da treći pol nemačkim porodičnim pravom nije predviđen. Inicijativa je zapravo pokrenuta od „Vanje iz Lajpciga“, piše Velt. Vanja se predstavlja bilo kao muškarac ili kao žena i često se ljutila/ljutio zbog toga što je u upitnicima u vezi sa rodom nedostajala opcija „inter“ ili „različiti“. To se sada može promeniti.

Prema procenama Etičkog saveta, u Nemačkoj trenutno živi oko 80.000 interseksualnih ljudi. Kod njih se ne mogu jasno odrediti određujuće karakteristike poput hromozoma, hormona, gonada ili spoljnih genitalija. Ranije se najčešće govorilo o „hermafroditima“, ali neki to smatraju diskriminacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari