Tramp: Kina da izvrši pritisak na režim u S.Koreji 1Foto: EPA-EFE/THOMAS PETER / POOL

Lideri SAD i Kine veruju da za problem Severne Koreje postoji rešenje, izjavio je američki predsednik Donald Tramp tokom razgovora sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom u proširenom formatu.

„Verujem da postoji rešenje za ovo, baš kao i Vi“, rekao je američki predsednik svom kineskom kolegi.
Tramp je takođe naglasio da kineske vlasti, ukoliko to budu želele, mogu za kratko vreme i bez dodatnih napora da reše problem denuklearizacije Pjongjanga.

„Severnokorejsko nuklearno pitanje je najvažnija bezbednosna pretnja. Juče sam već rekao u svom obraćanju Narodnoj skupštini u Seulu, Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene punoj i trajnoj denuklearizaciji Severne Koreje“, naglasio je Tramp, prenosi Sputnjik.

„Kina može lako i brzo da reši ovaj problem, i ja pozivam Kinu i njenog velikog predsednika da ozbiljno porade na tome“, dodao je američki predsednik na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

„Zahvaljujem se predsedniku Kine Si Đinpingu za njegove nedavne napore u ograničavanju trgovine sa Severnom Korejom i prekid svih bankarskih kanala. Gospodine predsedniče, hvala Vama i svim predstavnicima kineskog biznisa koji su ovde prisutni zato što stojite zajedno sa SAD u koaliciji odgovornih zemalja“, istakao je on.

„Ali vreme brzo prolazi i mi moramo brzo da delujemo. Nadam se da će Kina delovati brže i efikasnije u ovom pitanju nego bilo ko drugi. Takođe, pozivam i Rusiju da pomogne u ’obuzdavanju‘ ove potencijalno vrlo tragične situacije“, sumirao je Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari