Site name

Predsednica katalonske skupštine na slobodi

Predsednica katalonske skupštine izašla je u petak iz madridskog zatvora gde je provela noć, pošto je platila kauciju koju je odredio španski sudija kao deo šire istrage pokrenute zbog katalonske deklaracijue o nezavisnosti, javlja AP.

Piše: FoNet

10. novembar 2017. 19:06

Predsednica katalonske skupštine na slobodi

Foto: FERNANDO VILLAR/EPA

Španski vrhovni sud objavio je da je sudija koji je naredio hapšenje i odredio kauciju, oslobodio predsednicu katalonske skupštine Karme Forsadel, pošto je registrovana uplata kaucije od 15o hiljada evra.

Kao uslov za oslobađanje Faosadelove, sudija joj je oduzeo pasoš i naredio da ne napušta Španiju, da se javlja sudu u Kataloniji svake nedelje do poziva Vrhovnog suda. Predsednica parlamenta je napustila sud bez izjave medijima. "Vraćamo se kući", tvitovala je ona kasnije. "Čiste saveti
da sam ispravno postupala: garantujući slobodu izražavanja u (katalonskom) parlamentu, središtu nacionalnog suvereniteta".

Forsadel i pet drugih katalonskih poslanika pod istragom su za aktivnost koja je u regionalnom parlamentu 27. Oktobra dovela do deklaracije o nezavinsnosti od Španije.

Posle ispitivanja parlamentaraca, sudija Pablo LJorena odredio je hitno zatvor samo za Forsadelovu. On je naredio da da četvoro poslanika plati kauciju od 25 hiljada evra u roku od nedelju dana i oslobodio pritvora one koji su se protivili deklaraciji o Kataloniji kao samostalnoj državi,
javlja AP.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.