Oprečno o trgovini u Aziji 1Foto: EPA-EFE / KIYOSHI OTA

Lideri SAD i Kine izneli su drastično različita gledišta o smeru trgovine u Aziji, u odvojenim govorima koje su održali pred regionalnim poslovnim liderima iz zemalja članica Azijsko-pacifiиke ekonomske saradnje (APEK), javlja Glas Amerike.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je spreman da sklapa bilateralne trgovinske ugovore sa bilo kojom zemljom indijsko-pacifiиkog regiona, ali da odlučno odbija multinacionalne sporazume kao što je onaj o transpacifičkom partnerstvu (TPP), koji je sklopilo 12 zemalja, a koji je brzo napušten u prvim danima njegove administracije.

“Sklapaću bilateralne sporazume sa svakom nacijom indijsko pacifičkog regiona koja želi da nam bude partner i koja će se povinovati principima poštene i recipročne trgovine“, rekao je Tramp.

„Ali više nećemo ulaziti u velike dogovore u kojima puštamo da nam se vezuju ruke, predajemo svoj suverenitet i u kojima je praktično onemogućena smislena primena sporazuma“, poručio je američki predsednik. On je rekao da u prošlosti, „kada bi njegova zemlja spustila tržišne barijere, druge zemlje nisu otvarale svoja tržišta Americi.“

Od sada, međutim, Tramp je upozorio da će SAD „očekivati od svojih partnera da se dosledno pridržavaju pravila.“

Očekujemo da će tržišta biti otvorena u jednakoj meri obema stranama i da će privatne investicije, a ne vladini planeri diktirati tok investicija.“

Kineski predsednik Si Рinping, čija je zemlja doživela veliki uspon mahom zahvaljujući obimnom vladinom planiranju, govorio je odmah posle Trampa na bini u Danangu, navodi Glas Amerike. On je, nasuprot Trampu, podržao multilateralni koncept, posebno pozivajući na podršku Zoni slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu koja bi uskladila regionalne i bilateralne ekonomske sporazume.

Kina je izostavljena iz TPP, u kojem su vodeću ulogu imali SAD i Japan, a koji je u velikoj meri i osmišljen kao bedem protiv kineskih strateških ambicija.

Si je globalizaciju opisao kao nepovratni trend ali je poručio da svet mora da radi na tome da ona bude uravnoteženija i više inkluzivna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari