Putin i Tramp: Ne postoji vojno rešenje konflikta za Siriju 1Foto: FoNet/AP arhiva

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i Rusije Vladimir Putin odobrili su, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Vijetnamu, zajedničko saopštenje o Siriji, složivši se da „ne postoji vojno rešenje konflikta“.

Ruski zvaničnici saopštili su da su Putin i Tramp razgovarali pre ceremonije grupnog fotografisanja lidera APEK u Danangu.

Bela kuća nije odmah odgovorila na pitanje o Kremljaskom saopštenju ili o razgovoru za koji Kremlj tvrdi da se dogodio, preneo je Glas Amerike.

U saopštenju Kremlja kaže se da su dvojica lidera ponovila hitnost uništenja Islamske drћave i da su se dogovorila da „ostave otvoenim vojne kanale komunikacije, između vojnih profesionalaca, kako bi obezbedili sigurnost i američkih, i ruskih snaga“, kao i sprečili opasne incidente u koje bi bili uključeni saveznici u borbi protiv Islamske države.

Tramp i Putin potvrdili su predanost sirijskom suverenitetu, nezavisnost i teritorijalnom integritetu i takođe pozvali sve strane uključene u sirijski konflikt da koriste ženevski proces kako bi pronašli rešenje. Saopštenje je izdalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje kaže da su dokument pripremili eksperti Rusije i Sjedinjenih Država i da su ga koordinisali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson.

Televizijski snimak iz Daninga pokazao je Putina i Trampa kako razgovaraju, naizgled prijateljski, dok koračaju ka pozicijama za tradicionalno fotografisanje učesnika samita PEC, koje je ovaj put organizovano sa pogledom na Južno kinesko more.

Ranije fotografije sa sastanak prikazivale su Trampa kako prilazi Putinu, dok ruski predsednik sedi za stolom za sastanke, i kako ga tupka po leрima. Dvojica su se nagla jedan prema drugom razgovarajući i kratko se zagrlila dok su razmenjivali po nekoliko reči.

I dok je Bela kuća bila saopštila da nikakav zvaničan susret nije predviđen, njih dvojica su se takođe rukovala na večeri u petak uveče, javlja Glas Amerike, pozivajući se i na Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari